AktuelnostiDogađaji

Tradicionalna smotra i trka zaprega, Memorijal „Jovan Đuran” u nedelju, 2. jula u Somboru

Kraljevska kočija u slobodnom kraljevskom gradu Tradicionalna smotra i trka zaprega, Memorijal „Jovan Đuran”, biće održan 12. put. XII Memorijal „Jovan Ðuran” i Otvoreno prvenstvo Vojvodine u vožnji zaprega kroz čunjeve zakazani su za nedelju, 2. jula u 14 časova na pomoćnom terenu FK „ŽAK”. Memorijal se održava u čast poznatog somborskog saračkog majstora Jovana Đurana, čije zanatsko umeće se graničilo sa umetnošću, pa je oprema za konje iz njegove radionice stigla čak i do dvora britanske kraljice Elizabete II. Njegovi radovi su odlazili u ergele Ðakovo, Lipik, Brioni, i u inostranstvo – Austriju, Švajcarsku, Nemačku, Mađarsku, Švedsku i druge zemlje. Prvi Memorijal „Jovan Đuran” organizovan je 2006. godine u ergeli Kelebija, na predlog Vjekoslava Papadopula, predsednika Udruženja odgajivača lipicanerske rase konja Srbije. Ovogodišnji memorijal dobija i novi segment. Savez za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline odlučio je da u Somboru organizuje Otvoreno prvenstvo Vojvodine u vožnji zaprega kroz čunjeve. Prijavljena su 44. takmičara sa svojim zapregama iz cele Srbije.Takmičari dolaze iz Gruže, Obrenovca, Petrovaradina, Jabuke, Pećinaca, Zrenjanina, Kelebije, Crvenke, Čeneja, Kanjiže, Stapara, Kucure i prvi put takmičar iz Sombora Mihaljo Antunić. Takmičenje za pehar Memorijala „Jovan Ðuran” održava se u kategorijama seniori, juniori i deca u vožnji dvoprega kroz čunjeve, kao i prvenstvo Vojvodine je, koje ima i dodatnu disciplinu za seniore: vožnju četvoroprega. Kruna celoga dana je revija tradicionalnih fijakera, a najavljen je dolazak i replike kočije kraljice Elizabete II, izrađena u radionici majsora Slepčeva iz Čeneja. Organizator takmičenja je Konjički centar „Panonski topot”, a koordinator manifestacije je Nikola Ðuran, sin i nastavljač saračkog zanata Jovana Đurana. Pokrovitelji XII Memorijala „Jovan Đuran” su Grad Sombor i Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Pomoć u oragnizaciji manifestacije pružili su i mnogobrojni somborski privrednici.

ISTORIJAT I ZNAČAJ MEMORIJALA” JOVAN ĐURAN“ SOMBOR

– 1927. godine Nikola Đuran je počeo da se bavi štavljenjem kože.
– 1931. godine otvorio je radionicu za štavljenje kože, koja je dobro poslovala, tako da je do kraja Drugog svetskog rata prerasla u fabriku.
– 1947. godine, Jovan Đuran krenuo je na kožarski i sarački zanat.
– 1955. otvorio je saračku radionicu.
– 1970. godine otišao je kod čuvenog somboskog majstora Ernesta Anišića na usavršavanje zanata.
– 1971. godine, Jovan Đuran dobio je narudžbinu čuvene Ergele Karađorđevo za izradu amova za dva konja – par, koji su bili naručeni u ime Predsednika tadašnje Jugoslavije, Josipa Broza Tita. Nakon šestomesečnog rada, iz radionice je izašlo remek delo, koje i dan danas nije prevaziđeno. Čuveni par amova, urađeni duborezom u koži, pletenim ivicama, i vrnčanim okovom.
– Josip Broz Tito, oduševljen i iznenađen kvalitetom izrade, odlucio je da amove pokloni NJ.V. Kraljici Elizabeti II, koja je u to vreme bila u poseti Jugoslaviji.
– Unikatni amovi za NJ.V. Kraljicu Elizabetu II i danas se nalaze u muzeju Vindzor, i otvorili su svetska vrata za zlatne ruke Jovana Đurana.
– Njegovi radovi su odlazili na ergele Đakovo, Lipik, Brioni, i u inostranstvo – Austriju, Švajcarsku, Nemačku, Mađarsku, Švedsku i druge zemlje.
– 1988. godine Jovan Đuran je otisao u zasluženu penziju.
– 1989. godine, zanat i radionicu Jovana Đurana je nasledio njegov sin, Nikola Đuran.
– 2006. godine na predlog Vjekoslava Papadopula, Predsednika Udruženja odgaivača lipicanerske rase konja Srbije, održan je prvi Memorijal “Jovan Đuran“ – vožnja zaprega i fijakera kroz čunjeve u Kelebiji, u organizaciji Konjičkog saveza i Ergele Kelebija.
– 2007. godine održan je Drugi „Memorijal Jovan Đuran“ u Odžacima.
– 2008. godine održan je Treći „Memorijal Jovan Đuran“ u Temerinu.
– Naradne četiri godine odrѕan je u Staparu.
– 2013. godine održan je ponovo u Odžacima,
– Deveti put „Memorijal Jovan Đuran“ je održan u Kucuri.
– Deseti,jubilarni,održan je u Somboru,2015.godine.
– 2016. godine ponovo u Somboru

U znak sećanja na Jovana Đurana, velikog majstora saračkog zanata, želimo da nastavimo sa organizacijom Memorijala “Jovan Đuran“, 02. jula 2017. godine u Somboru. Pažljivim praćenjem dosadašnje organizacije Memorijala, i gledajući tradiciju grada Sombora vezanih za fijakere, ove godine se u Somboru prilikom održavanja Memorijala održava i prvo otvoreno prvenstvo AP Vojvodine u vožnji zaprega kroz čunjeve.

Takmičenje za Memorijal “Jovan Đuran“ je u kategorijama SENIORI, JUNIORI I DECA u vožnji dvoprega kroz čunjeve (upregnuta dva konja u fijaker) a prvenstvo AP Vojvodine je u kategorijama SENIORI,JUNIORI I DECA u vožnji dvoprega i SENIORI u vožnji četvoroprega (upregnuta četiri konja u fijaker).
Organizator manifestacije je Konjički centar “Panonski topot”. Koordinator cele manifestacije je Nikola Đuran.
Manifestacija je pod pokroviteljstvom Grada Sombora i Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo.Pomoć su pružili i somborski privrednici.
Želimo da to bude velika, tradicionalna manifestacija, na koju će naš grad Sombor, biti ponosan.
Prošlogodišnji Memorijal “Jovan Đuran” otvorio je podpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam gosp. Ivan Đoković koji se obratio prisutnima sa odličnim poznavanjem rada pok.majstora Jovana Đuran čime je oduševio porodicu Đuran.

Print Friendly, PDF & Email
Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

cropped-header-izmena
Prethodni članak

Osnovano je Srpsko arheološko društvo

banka
Naredni članak

Počela je sa radom Narodna banka Srbije