AktuelnostiDogađaji

Tradicionalna smotra i trka zaprega, Memorijal „Jovan Đuran” u nedelju, 2. jula u Somboru

Kraljevska kočija u slobodnom kraljevskom gradu Tradicionalna smotra i trka zaprega, Memorijal „Jovan Đuran”, biće održan 12. put. XII Memorijal „Jovan Ðuran” i Otvoreno prvenstvo Vojvodine u vožnji zaprega kroz čunjeve zakazani su za nedelju, 2. jula u 14 časova na pomoćnom terenu FK „ŽAK”. Memorijal se održava u čast poznatog somborskog saračkog majstora Jovana Đurana, čije zanatsko umeće se graničilo sa umetnošću, pa je oprema za konje iz njegove radionice stigla čak i do dvora britanske kraljice Elizabete II. Njegovi radovi su odlazili u ergele Ðakovo, Lipik, Brioni, i u inostranstvo – Austriju, Švajcarsku, Nemačku, Mađarsku, Švedsku i druge zemlje. Prvi Memorijal „Jovan Đuran” organizovan je 2006. godine u ergeli Kelebija, na predlog Vjekoslava Papadopula, predsednika Udruženja odgajivača lipicanerske rase konja Srbije. Ovogodišnji memorijal dobija i novi segment. Savez za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline odlučio je da u Somboru organizuje Otvoreno prvenstvo Vojvodine u vožnji zaprega kroz čunjeve. Prijavljena su 44. takmičara sa svojim zapregama iz cele Srbije.Takmičari dolaze iz Gruže, Obrenovca, Petrovaradina, Jabuke, Pećinaca, Zrenjanina, Kelebije, Crvenke, Čeneja, Kanjiže, Stapara, Kucure i prvi put takmičar iz Sombora Mihaljo Antunić. Takmičenje za pehar Memorijala „Jovan Ðuran” održava se u kategorijama seniori, juniori i deca u vožnji dvoprega kroz čunjeve, kao i prvenstvo Vojvodine je, koje ima i dodatnu disciplinu za seniore: vožnju četvoroprega. Kruna celoga dana je revija tradicionalnih fijakera, a najavljen je dolazak i replike kočije kraljice Elizabete II, izrađena u radionici majsora Slepčeva iz Čeneja. Organizator takmičenja je Konjički centar „Panonski topot”, a koordinator manifestacije je Nikola Ðuran, sin i nastavljač saračkog zanata Jovana Đurana. Pokrovitelji XII Memorijala „Jovan Đuran” su Grad Sombor i Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Pomoć u oragnizaciji manifestacije pružili su i mnogobrojni somborski privrednici.

ISTORIJAT I ZNAČAJ MEMORIJALA” JOVAN ĐURAN“ SOMBOR

– 1927. godine Nikola Đuran je počeo da se bavi štavljenjem kože.
– 1931. godine otvorio je radionicu za štavljenje kože, koja je dobro poslovala, tako da je do kraja Drugog svetskog rata prerasla u fabriku.
– 1947. godine, Jovan Đuran krenuo je na kožarski i sarački zanat.
– 1955. otvorio je saračku radionicu.
– 1970. godine otišao je kod čuvenog somboskog majstora Ernesta Anišića na usavršavanje zanata.
– 1971. godine, Jovan Đuran dobio je narudžbinu čuvene Ergele Karađorđevo za izradu amova za dva konja – par, koji su bili naručeni u ime Predsednika tadašnje Jugoslavije, Josipa Broza Tita. Nakon šestomesečnog rada, iz radionice je izašlo remek delo, koje i dan danas nije prevaziđeno. Čuveni par amova, urađeni duborezom u koži, pletenim ivicama, i vrnčanim okovom.
– Josip Broz Tito, oduševljen i iznenađen kvalitetom izrade, odlucio je da amove pokloni NJ.V. Kraljici Elizabeti II, koja je u to vreme bila u poseti Jugoslaviji.
– Unikatni amovi za NJ.V. Kraljicu Elizabetu II i danas se nalaze u muzeju Vindzor, i otvorili su svetska vrata za zlatne ruke Jovana Đurana.
– Njegovi radovi su odlazili na ergele Đakovo, Lipik, Brioni, i u inostranstvo – Austriju, Švajcarsku, Nemačku, Mađarsku, Švedsku i druge zemlje.
– 1988. godine Jovan Đuran je otisao u zasluženu penziju.
– 1989. godine, zanat i radionicu Jovana Đurana je nasledio njegov sin, Nikola Đuran.
– 2006. godine na predlog Vjekoslava Papadopula, Predsednika Udruženja odgaivača lipicanerske rase konja Srbije, održan je prvi Memorijal “Jovan Đuran“ – vožnja zaprega i fijakera kroz čunjeve u Kelebiji, u organizaciji Konjičkog saveza i Ergele Kelebija.
– 2007. godine održan je Drugi „Memorijal Jovan Đuran“ u Odžacima.
– 2008. godine održan je Treći „Memorijal Jovan Đuran“ u Temerinu.
– Naradne četiri godine odrѕan je u Staparu.
– 2013. godine održan je ponovo u Odžacima,
– Deveti put „Memorijal Jovan Đuran“ je održan u Kucuri.
– Deseti,jubilarni,održan je u Somboru,2015.godine.
– 2016. godine ponovo u Somboru

U znak sećanja na Jovana Đurana, velikog majstora saračkog zanata, želimo da nastavimo sa organizacijom Memorijala “Jovan Đuran“, 02. jula 2017. godine u Somboru. Pažljivim praćenjem dosadašnje organizacije Memorijala, i gledajući tradiciju grada Sombora vezanih za fijakere, ove godine se u Somboru prilikom održavanja Memorijala održava i prvo otvoreno prvenstvo AP Vojvodine u vožnji zaprega kroz čunjeve.

Takmičenje za Memorijal “Jovan Đuran“ je u kategorijama SENIORI, JUNIORI I DECA u vožnji dvoprega kroz čunjeve (upregnuta dva konja u fijaker) a prvenstvo AP Vojvodine je u kategorijama SENIORI,JUNIORI I DECA u vožnji dvoprega i SENIORI u vožnji četvoroprega (upregnuta četiri konja u fijaker).
Organizator manifestacije je Konjički centar “Panonski topot”. Koordinator cele manifestacije je Nikola Đuran.
Manifestacija je pod pokroviteljstvom Grada Sombora i Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo.Pomoć su pružili i somborski privrednici.
Želimo da to bude velika, tradicionalna manifestacija, na koju će naš grad Sombor, biti ponosan.
Prošlogodišnji Memorijal “Jovan Đuran” otvorio je podpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam gosp. Ivan Đoković koji se obratio prisutnima sa odličnim poznavanjem rada pok.majstora Jovana Đuran čime je oduševio porodicu Đuran.

Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

cropped-header-izmena
Prethodni članak

Osnovano je Srpsko arheološko društvo

banka
Naredni članak

Počela je sa radom Narodna banka Srbije