АктуелностиДогађаји

Традиционална смотра и трка запрега, Меморијал „Јован Ђуран” у недељу, 2. јула у Сомбору

Краљевска кочија у слободном краљевском граду Традиционална смотра и трка запрега, Меморијал „Јован Ђуран”, биће одржан 12. пут. XИИ Меморијал „Јован Ðуран” и Отворено првенство Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве заказани су за недељу, 2. јула у 14 часова на помоћном терену ФК „ЖАК”. Меморијал се одржава у част познатог сомборског сарачког мајстора Јована Ђурана, чије занатско умеће се граничило са уметношћу, па је опрема за коње из његове радионице стигла чак и до двора британске краљице Елизабете ИИ. Његови радови су одлазили у ергеле Ðаково, Липик, Бриони, и у иностранство – Аустрију, Швајцарску, Немачку, Мађарску, Шведску и друге земље. Први Меморијал „Јован Ђуран” организован је 2006. године у ергели Келебија, на предлог Вјекослава Пападопула, председника Удружења одгајивача липицанерске расе коња Србије. Овогодишњи меморијал добија и нови сегмент. Савез за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине одлучио је да у Сомбору организује Отворено првенство Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве. Пријављена су 44. такмичара са својим запрегама из целе Србије.Такмичари долазе из Груже, Обреновца, Петроварадина, Јабуке, Пећинаца, Зрењанина, Келебије, Црвенке, Ченеја, Кањиже, Стапара, Куцуре и први пут такмичар из Сомбора Михаљо Антунић. Такмичење за пехар Меморијала „Јован Ðуран” одржава се у категоријама сениори, јуниори и деца у вожњи двопрега кроз чуњеве, као и првенство Војводине је, које има и додатну дисциплину за сениоре: вожњу четворопрега. Круна целога дана је ревија традиционалних фијакера, а најављен је долазак и реплике кочије краљице Елизабете ИИ, израђена у радионици мајсора Слепчева из Ченеја. Организатор такмичења је Коњички центар „Панонски топот”, а координатор манифестације је Никола Ðуран, син и настављач сарачког заната Јована Ђурана. Покровитељи XИИ Меморијала „Јован Ђуран” су Град Сомбор и Покрајински секретеријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Помоћ у орагнизацији манифестације пружили су и многобројни сомборски привредници.

ИСТОРИЈАТ И ЗНАЧАЈ МЕМОРИЈАЛА” ЈОВАН ЂУРАН“ СОМБОР

– 1927. године Никола Ђуран је почео да се бави штављењем коже.
– 1931. године отворио је радионицу за штављење коже, која је добро пословала, тако да је до краја Другог светског рата прерасла у фабрику.
– 1947. године, Јован Ђуран кренуо је на кожарски и сарачки занат.
– 1955. отворио је сарачку радионицу.
– 1970. године отишао је код чувеног сомбоског мајстора Ернеста Анишића на усавршавање заната.
– 1971. године, Јован Ђуран добио је наруџбину чувене Ергеле Карађорђево за израду амова за два коња – пар, који су били наручени у име Председника тадашње Југославије, Јосипа Броза Тита. Након шестомесечног рада, из радионице је изашло ремек дело, које и дан данас није превазиђено. Чувени пар амова, урађени дуборезом у кожи, плетеним ивицама, и врнчаним оковом.
– Јосип Броз Тито, одушевљен и изненађен квалитетом израде, одлуцио је да амове поклони Њ.В. Краљици Елизабети II, која је у то време била у посети Југославији.
– Уникатни амови за Њ.В. Краљицу Елизабету II и данас се налазе у музеју Виндзор, и отворили су светска врата за златне руке Јована Ђурана.
– Његови радови су одлазили на ергеле Ђаково, Липик, Бриони, и у иностранство – Аустрију, Швајцарску, Немачку, Мађарску, Шведску и друге земље.
– 1988. године Јован Ђуран је отисао у заслужену пензију.
– 1989. године, занат и радионицу Јована Ђурана је наследио његов син, Никола Ђуран.
– 2006. године на предлог Вјекослава Пападопула, Председника Удружења одгаивача липицанерске расе коња Србије, одржан је први Меморијал “Јован Ђуран“ – вожња запрега и фијакера кроз чуњеве у Келебији, у организацији Коњичког савеза и Ергеле Келебија.
– 2007. године одржан је Други „Меморијал Јован Ђуран“ у Оџацима.
– 2008. године одржан је Трећи „Меморијал Јован Ђуран“ у Темерину.
– Нарадне четири године одрѕан је у Стапару.
– 2013. године одржан је поново у Оџацима,
– Девети пут „Меморијал Јован Ђуран“ је одржан у Куцури.
– Десети,јубиларни,одржан је у Сомбору,2015.године.
– 2016. године поново у Сомбору

У знак сећања на Јована Ђурана, великог мајстора сарачког заната, желимо да наставимо са организацијом Меморијала “Јован Ђуран“, 02. јула 2017. године у Сомбору. Пажљивим праћењем досадашње организације Меморијала, и гледајући традицију града Сомбора везаних за фијакере, ове године се у Сомбору приликом одржавања Меморијала одржава и прво отворено првенство АП Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве.

Такмичење за Меморијал “Јован Ђуран“ је у категоријама СЕНИОРИ, ЈУНИОРИ И ДЕЦА у вожњи двопрега кроз чуњеве (упрегнута два коња у фијакер) а првенство АП Војводине је у категоријама СЕНИОРИ,ЈУНИОРИ И ДЕЦА у вожњи двопрега и СЕНИОРИ у вожњи четворопрега (упрегнута четири коња у фијакер).
Организатор манифестације је Коњички центар “Панонски топот”. Коoрдинатор целе манифестације је Никола Ђуран.
Манифестација је под покровитељством Града Сомбора и Покрајинског секретеријата за пољопривреду,водопривреду и шумарство.Помоћ су пружили и сомборски привредници.
Желимо да то буде велика, традиционална манифестација, на коју ће наш град Сомбор, бити поносан.
Прошлогодишњи Меморијал “Јован Ђуран” отворио је подпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за привреду и туризам госп. Иван Ђоковић који се обратио присутнима са одличним познаванјем рада пок.мајстора Јована Ђуран чиме је одушевио породицу Ђуран.

Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

cropped-header-izmena
Претходни чланак

Основано је Српско археолошко друштво

banka
Наредни чланак

Почела је са радом Народна банка Србије