АктуелностиДогађаји

Традиционална смотра и трка запрега, Меморијал „Јован Ђуран” у недељу, 2. јула у Сомбору

Краљевска кочија у слободном краљевском граду Традиционална смотра и трка запрега, Меморијал „Јован Ђуран”, биће одржан 12. пут. XИИ Меморијал „Јован Ðуран” и Отворено првенство Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве заказани су за недељу, 2. јула у 14 часова на помоћном терену ФК „ЖАК”. Меморијал се одржава у част познатог сомборског сарачког мајстора Јована Ђурана, чије занатско умеће се граничило са уметношћу, па је опрема за коње из његове радионице стигла чак и до двора британске краљице Елизабете ИИ. Његови радови су одлазили у ергеле Ðаково, Липик, Бриони, и у иностранство – Аустрију, Швајцарску, Немачку, Мађарску, Шведску и друге земље. Први Меморијал „Јован Ђуран” организован је 2006. године у ергели Келебија, на предлог Вјекослава Пападопула, председника Удружења одгајивача липицанерске расе коња Србије. Овогодишњи меморијал добија и нови сегмент. Савез за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине одлучио је да у Сомбору организује Отворено првенство Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве. Пријављена су 44. такмичара са својим запрегама из целе Србије.Такмичари долазе из Груже, Обреновца, Петроварадина, Јабуке, Пећинаца, Зрењанина, Келебије, Црвенке, Ченеја, Кањиже, Стапара, Куцуре и први пут такмичар из Сомбора Михаљо Антунић. Такмичење за пехар Меморијала „Јован Ðуран” одржава се у категоријама сениори, јуниори и деца у вожњи двопрега кроз чуњеве, као и првенство Војводине је, које има и додатну дисциплину за сениоре: вожњу четворопрега. Круна целога дана је ревија традиционалних фијакера, а најављен је долазак и реплике кочије краљице Елизабете ИИ, израђена у радионици мајсора Слепчева из Ченеја. Организатор такмичења је Коњички центар „Панонски топот”, а координатор манифестације је Никола Ðуран, син и настављач сарачког заната Јована Ђурана. Покровитељи XИИ Меморијала „Јован Ђуран” су Град Сомбор и Покрајински секретеријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство. Помоћ у орагнизацији манифестације пружили су и многобројни сомборски привредници.

ИСТОРИЈАТ И ЗНАЧАЈ МЕМОРИЈАЛА” ЈОВАН ЂУРАН“ СОМБОР

– 1927. године Никола Ђуран је почео да се бави штављењем коже.
– 1931. године отворио је радионицу за штављење коже, која је добро пословала, тако да је до краја Другог светског рата прерасла у фабрику.
– 1947. године, Јован Ђуран кренуо је на кожарски и сарачки занат.
– 1955. отворио је сарачку радионицу.
– 1970. године отишао је код чувеног сомбоског мајстора Ернеста Анишића на усавршавање заната.
– 1971. године, Јован Ђуран добио је наруџбину чувене Ергеле Карађорђево за израду амова за два коња – пар, који су били наручени у име Председника тадашње Југославије, Јосипа Броза Тита. Након шестомесечног рада, из радионице је изашло ремек дело, које и дан данас није превазиђено. Чувени пар амова, урађени дуборезом у кожи, плетеним ивицама, и врнчаним оковом.
– Јосип Броз Тито, одушевљен и изненађен квалитетом израде, одлуцио је да амове поклони Њ.В. Краљици Елизабети II, која је у то време била у посети Југославији.
– Уникатни амови за Њ.В. Краљицу Елизабету II и данас се налазе у музеју Виндзор, и отворили су светска врата за златне руке Јована Ђурана.
– Његови радови су одлазили на ергеле Ђаково, Липик, Бриони, и у иностранство – Аустрију, Швајцарску, Немачку, Мађарску, Шведску и друге земље.
– 1988. године Јован Ђуран је отисао у заслужену пензију.
– 1989. године, занат и радионицу Јована Ђурана је наследио његов син, Никола Ђуран.
– 2006. године на предлог Вјекослава Пападопула, Председника Удружења одгаивача липицанерске расе коња Србије, одржан је први Меморијал “Јован Ђуран“ – вожња запрега и фијакера кроз чуњеве у Келебији, у организацији Коњичког савеза и Ергеле Келебија.
– 2007. године одржан је Други „Меморијал Јован Ђуран“ у Оџацима.
– 2008. године одржан је Трећи „Меморијал Јован Ђуран“ у Темерину.
– Нарадне четири године одрѕан је у Стапару.
– 2013. године одржан је поново у Оџацима,
– Девети пут „Меморијал Јован Ђуран“ је одржан у Куцури.
– Десети,јубиларни,одржан је у Сомбору,2015.године.
– 2016. године поново у Сомбору

У знак сећања на Јована Ђурана, великог мајстора сарачког заната, желимо да наставимо са организацијом Меморијала “Јован Ђуран“, 02. јула 2017. године у Сомбору. Пажљивим праћењем досадашње организације Меморијала, и гледајући традицију града Сомбора везаних за фијакере, ове године се у Сомбору приликом одржавања Меморијала одржава и прво отворено првенство АП Војводине у вожњи запрега кроз чуњеве.

Такмичење за Меморијал “Јован Ђуран“ је у категоријама СЕНИОРИ, ЈУНИОРИ И ДЕЦА у вожњи двопрега кроз чуњеве (упрегнута два коња у фијакер) а првенство АП Војводине је у категоријама СЕНИОРИ,ЈУНИОРИ И ДЕЦА у вожњи двопрега и СЕНИОРИ у вожњи четворопрега (упрегнута четири коња у фијакер).
Организатор манифестације је Коњички центар “Панонски топот”. Коoрдинатор целе манифестације је Никола Ђуран.
Манифестација је под покровитељством Града Сомбора и Покрајинског секретеријата за пољопривреду,водопривреду и шумарство.Помоћ су пружили и сомборски привредници.
Желимо да то буде велика, традиционална манифестација, на коју ће наш град Сомбор, бити поносан.
Прошлогодишњи Меморијал “Јован Ђуран” отворио је подпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за привреду и туризам госп. Иван Ђоковић који се обратио присутнима са одличним познаванјем рада пок.мајстора Јована Ђуран чиме је одушевио породицу Ђуран.

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

cropped-header-izmena
Претходни чланак

Основано је Српско археолошко друштво

banka
Наредни чланак

Почела је са радом Народна банка Србије