Да се не заборавиЗанимљивости

ТЕМЕРИН: Манифестација „Просто кô пасуљˮ (9. јун 2018)

Традиционална темеринска манифестација Просто кô пасуљ одржава се у суботу, 9. јуна 2018. године, на темеринском вашаришту у организацији Туристичке организације општине Темерин, а уз подршку Општине Темерин и бројних пријатеља манифестације.

Највеће такмичење у кувању пасуља у целој Србији почиње у 11.00 часова, а стручни жири ће се побринути за одабир три најбоље скувана пасуља. Проглашење победника је заказано за 15.30 часова, а најбољима су обезбеђене вредне награде.

Пријаве екипа су завршене, а ове године ће се за најбољи пасуљ такмичити 184 екипе. Посетиоци манифестације који не учествују у такмичарском делу и немају своју екипу могу добити своју порцију пасуља у 12.00 часова и уједно оставе добровољни прилог према својим могућностима. Велики„хуманитарни пасуљˮ се кува у огромном казану од око 2.000 литара, а средства прикупљена од поделе овог ручка усмеравају се ка одређеним корисницима којима је неопходна помоћ у сарадњи са Центром за социјални рад општине Темерин.

Додатни садржаји на манифестацији су посебан доживљај. Улица старих заната, мали вашар традиционалних производа и рукотворина, одржаће се од 09.00 часова у уличици на улазу у вашариште. Посетиоце очекује богат културно-уметнички и музички програм на бини током целог дана, а посебна посластица су Темеринске игре. Игре су такмичарског типа, а промотер манифестације и водитељ игара Горан Подлипец – Липец потруди се да сваке године буду интересантне и оригиналне, па нас тако и ове године очекују изненађења.

Поред надметања у надвлачењу конопца, бацању акумулатора с рамена, пијаном пеналу, спремају се и нове игре… За дечије осмехе и забаву побринуће се чланови удружења Креативни погон из Новог Сада, који су осмислили занимљив програм са жонглерима, штулашима, радионицу маски, карневалску поворку и још пуно занимљивих изненађења.

Целодневни музички програм ове године је још богатији, па ће се тако са бине чути разноврсни звуци. Преко дана публика ће уживати у наступу тамбурашког оркестра Бисери, популарне екс-ју поп-рок песме доноси нам бенд Бубика и Круг компани, а традиционалне народне песме певаће наша истакнута уметница Драгица Радосављевић Цакана са певачком групом Шара. Вече је резервисано за тренутно најпопуларније трибјут бендове Abba Real Tribute Band и (Ne)Normalni Balašević Tribute Band, а претходиће им наступ бенда Chameleon из Темерина.

У склопу манифестације, у петак 8. јуна 2018. године, на винском салашу Виндуло у Темерину одржаће се једнодневна обука за сеоска домаћинства, друге понуђаче услуга и пољопривредне произвођаче у руралном туризму о могућности развоја агротуризма. Како је туризам хетерогена привредна делатност веома је важно системски разрадити могућности које се пружају у руралним срединама а тичу се развоја туризма као и целокупне привреде.

Информације: Туристичка организација општине Темерин, телефон: 021/844-655, 064/6432-340, 064/6432-339 или путем имејла temturorg@hotmail.com.

ИЗВОР: http://www.srbija.travel/вести/—–09–2018-.n-6646.291.html

Снимак са проглодишње манифестације:

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Untitled
Претходни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (7. јун)

people-3208042_960_720
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ