АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Тело Јована Дучића пренето је у Требиње

На данашњи дан, 22. октобра 2000. године, посмртни остаци песника Јована Дучића пренети су 57 година након његове смрти из америчког места Либертивил и сахрањени у родном Требињу.

Велики песник преминуо је 7. априла 1943. године у Герију у држави Индијани, где је сахрана првобитно обављена, али је потом, исте те године, пренет у порту српског Манастира Светог Саве у Либертвилу. Нема података да је тада био балсамован, али је његово тело када је извршена ексхумација било читаво, као на фотографији од пре више од пола века. Дучићеви посмртни остаци пренети су у тадашњу Југославију и изложени у Саборној цркви, где је патријарх српски одржао литургију, након чега су преко Црне Горе стигли до Требиња. Тако је Јован Дучић, по сопственој жељи, сахрањен на брду изнад родног града, у цркви саграђеној по узору на косовску Грачаницу – херцеговачкој Грачаници.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1922. године рођен је историчар и академик Радован Самарџић;
1922. године умро је новинар, политичар и књижевник Јаша Томић;
1927. године умро је писац Борисав Бора Станковић;
1967. године умро је географ, професор и академик Борвоје Ж. Милојевић.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

download
Претходни чланак

Десанка Максимовић говори „Крваву бајкуˮ

Jasa-Tomic
Наредни чланак

Рођен је новинар, политичар и књижевник Јаша Томић