AktuelnostiNa današnji dan

Telo Jovana Dučića preneto je u Trebinje

Na današnji dan, 22. oktobra 2000. godine, posmrtni ostaci pesnika Jovana Dučića su, 57 godina nakon njegove smrti, iz američkog mesta Libertivil preneti i sahranjeni u rodnom Trebinju.

Veliki pesnik je preminuo 7. aprila 1943. godine u Geriju u državi Indijani, gde je sahrana prvobitno obavljena, ali je potom, iste te godine, prenet u portu srpskog manastira Svetog Save u Libertvilu.

Nema podataka da je tada bio balsamovan, ali je njegovo telo kada je izvršena ekshumacija bilo čitavo, kao na fotografiji od pre više od pola veka.

Dučićevi posmrtni ostaci preneti su u tadašnju Jugoslaviju i izloženi u Sabornoj crkvi, gde je srpski patrijarh Pavle održao liturgiju, nakon čega su preko Crne Gore stigli do Trebinja.

Tako je Jovan Dučić, po sopstvenoj želji, sahranjen na brdu iznad rodnog grada, u crkvi sagrađenoj po uzoru na kosovsku Gračanicu – hercegovačkoj Gračanici.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1921. godine osnovan je Srpski Aero-klub;
1922. godine rođen je istoričar i akademik Radovan Samardžić;
1922. godine umro je novinar, političar i književnik Jaša Tomić;
1927. godine umro je pisac Borisav Bora Stanković;
1967. godine umro je geograf, profesor i akademik Borivoje Ž. Milojević;
1996. godine izvršio je samoubistvo filmski kritičar i reditelj, novinar i urednik RTS-a Nebojša Đukelić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Columba_livia
Prethodni članak

GOLUB: „Budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi”

FOTO: Vikipedija
Naredni članak

NAFORA