АктуелностиНа данашњи дан

Тело Јована Дучића пренето је у Требиње

На данашњи дан, 22. октобра 2000. године, посмртни остаци песника Јована Дучића су, 57 година након његове смрти, из америчког места Либертивил пренети и сахрањени у родном Требињу.

Велики песник је преминуо 7. априла 1943. године у Герију у држави Индијани, где је сахрана првобитно обављена, али је потом, исте те године, пренет у порту српског манастира Светог Саве у Либертвилу.

Нема података да је тада био балсамован, али је његово тело када је извршена ексхумација било читаво, као на фотографији од пре више од пола века.

Дучићеви посмртни остаци пренети су у тадашњу Југославију и изложени у Саборној цркви, где је српски патријарх Павле одржао литургију, након чега су преко Црне Горе стигли до Требиња.

Тако је Јован Дучић, по сопственој жељи, сахрањен на брду изнад родног града, у цркви саграђеној по узору на косовску Грачаницу – херцеговачкој Грачаници.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1921. године основан је Српски Аеро-клуб;
1922. године рођен је историчар и академик Радован Самарџић;
1922. године умро је новинар, политичар и књижевник Јаша Томић;
1927. године умро је писац Борисав Бора Станковић;
1967. године умро је географ, професор и академик Боривоје Ж. Милојевић;
1996. године извршио је самоубиство филмски критичар и редитељ, новинар и уредник РТС-а Небојша Ђукелић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Columba_livia
Претходни чланак

ГОЛУБ: „Будите мудри као змије, а безазлени као голубови”

ФОТО: Википедија
Наредни чланак

НАФОРА