Da se ne zaboraviZanimljivosti

SVILAJNAC: 30. maja počinju „Sinđelićevi daniˮ

Manifestacija Sinđelićevi dani, jedna od vodećih manifestacija u Svilajncu, počinje u sredu 30. maja i traje do 1. juna. Ona se svake godine organizuje krajem maja u spomen i čast resavskom vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim saborcima tragično stradalim na Čegru.

Program obuhvata sve oblike kulturnog stvaralaštva. Osim u zgradi Centra za kulturu održava se i na Trgu Stevana Sinđelića, u njegovoj kući u Grabovcu, Miljkovom manastiru, ispred crkve-brvnare u Gložanu. Uspomenu na srpskog vojvodu Stevana Sinđelića i danas čuva selo Grabovac odakle je on 1809. krenuo u boj na Čegru, gde je pucao u bure baruta, ubio sebe i nekolicinu svojih saboraca, ali i orgoman broj Turaka.

Sinđelićevi dani zato su i svojevrsno sećanje na njegovu hrabrost.
PROGRAM MANIFESTACIJE SINĐELIĆEVI DANI 2018:
30. maj, sreda
– 19 sati, Trg Stevana Sinđelića: Polaganje venaca na spomenik Stevanu Sinđeliću
– 20 sati, Kuća Stevana Sinđelića: Program učenika Osnovne škole Jovan Jovanović Zmaj iz Svilajnca i izdvojenog odeljenja u Grabovcu; pozorišna predstava Vreme časti i ponosa
Tekst: Mića Živojinović
Vojvode Stepu Stepanovića i Živojina Mišića tumače dramski umetnici Narodnog pozorišta u Beogradu, Lepomir Ivković i Boško Puletić.

33171934_799648450234370_5171675545380847616_n
31. maj, četvrtak
– 20 sati, Centar za  kulturu Svilajnac: Otvaranje izložbe Umetnička zbirka Srpske akademije nauka i umetnosti – likovni umetnici akademici. Izložena zbirka sastoji se od pedeset radova umetnika koji su bili članovi SANU i predstavlja reprezentativan presek srpske istorije umetnosti. Hronološki prati period od začetaka kolekcije posle osnivanja Društva srpske slovesnosti (1841) do današnjih dana.

1. jun, petak
– 20 sati, Centar za kulturu Svilajnac: Koncert gudačkog orkestra Kraljevski gudači Svetog Đorđa
Solista: Nevena Milošević, sopran

Izvor: http://www.infocentrala.rs/sindelicevi-dani-pocinju-u-sredu-30-maja/

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Prethodni članak

Pao je Carigrad

Sinisa-Kovacevic
Naredni članak

Rođen je dramaturg Siniša Kovačević