AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivosti

SVETI VLADIKA NIKOLAJ: KO JE SVETI SAVA?

SVETI SAVA je duhovni preporoditelj srpskog naroda.

SVETI SAVA je osnivač narodne Crkve u srpskom narodu, prvi njen arhiepiskop i organizator.

SVETI SAVA je ukrepitelj pravoslavne vere u srpskom narodu. On je iskorenio i odbio od srpskog naroda zapadne i druge jeresi i utvrdio narod svoj u istočnom pravoslavlju. Time je najmoćnije uticao na opredeljenje istorijske sudbine naroda srpskog.

SVETI SAVA je najumniji prosvetitelj naroda srpskog, koji je nerazdvojno vezao prosvećivanje i vaspitanje naroda sa živom verom u Hrista Gospoda.

SVETI SAVA je najveći državotvorac u srpskom narodu. On je rukovodio državnim saborima, krunisao kraljeve u Žiči, a mirnim putem spasao državu srpsku od neprijatelja i ratova.

SVETI SAVA je prvi uređivač monaškog života kod nas. On je sazidao Hilandar u Svetoj Gori sa svojim ocem Svetim Simeonom. On je pribavio i sagradio nekoliko manastira srpskih u Palestini. On je od Studenice i Žiče stvorio ognjišta monaškog života. On je prvi i glavni tipikar srpskih manastira.

SVETI SAVA je najotmeniji izgrađivač srpske narodne kulture. Kao opredeljivač srpske narodne vere on je time postao i opredeljivač srpske narodne kulture. Okrenuvši lice našeg naroda ka Istoku, on ga je tim izložio istočnim kulturnim uticajima.

SVETI SAVA je prvi srpski knjiženik. On je pisao ne knjige za zabavu, nego samo ono što je bilo potrebno i korisno za učvršćivanje vere, za ustanovljenje poretka u manastiru, u društvu i državi, i što je služilo za duševno spasenje naroda.

SVETI SAVA je za života zemaljskog bio, a i sada jeste, pred prestolom Tvorca najveći molitvenik za srpski narod.

Vladika Nikolaj Velimirović

Izvor: YOUTUBE

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

DaniloMedakovic-232x300
Prethodni članak

Rođen je novinar, istoričar, štampar i izdavač Danilo Medaković

pokrajac_branislav-546x350
Naredni članak

Rođen je rukometaš Branislav Pokrajac