На данашњи дан

Свечано је отворена пруга Београд‒Бар

На данашњи дан, 28. маја 1976. године, кренуо је први воз из Београда ка Бару.

Био је то Плави воз са Јосипом Брозом Титом, супругом Јованком и државним руководством у њему.

Пруга је грађена претходних четврт века и остала је најскупљи инфраструктурни пројекат СФРЈ, који су највише финансирале тадашње републике Србија и Црна Гора.

У градњи, у којој је учествовало више домаћих предузећа и током које су организоване омладинске радне акције, прокопано је 254 тунела у укупној дужини од скоро четвртине дужине читаве пруге, као и 234 моста, међу којима је и онај изнад Мале ријеке, који је и данас највиши железнички мост у Европи.

Трагично је да ова пруга данас пролази кроз три државе.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1879. године рођен је научник Милутин Миланковић;
1934. године рођен је водитељ и новинар Милоје Мића Орловић;
1944. године умро је етнолог, историчар и професор Тихомир Ђорђевић;
2004. године умро је академски сликар Милош Гвозденовић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Гроб Вука С. Караџића на гробљу St. Marx 1030.  Вук је умро у Бечу 7. фебруара 1864. године, а његови посмртни остаци у Србију су пренесени  2. октобра 1897. године и сахрањени у порти Саборне цркве, поред Доситеја Обрадовића.
Претходни чланак

СРПСКИ ПОЗДРАВ ИЗ БЕЧА

Србин из Херцеговине који је свој амерички сан остварио као холивудска звезда и чији је рад крунисан најпрестижнијом филмском наградом – Оскаром
Наредни чланак

КАРЛ МАЛДЕН – СРБИН КОЈИ ЈЕ ДОБИО ОСКАРА