AktuelnostiNa današnji dan

Svečano je otvoren „Most viteškog kralja Aleksandra I Karađorđevića” u Beogradu

Na današnji dan, 16. decembra 1934. godine u Beogradu je svečano otvoren Most viteškog kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Bio je to prvi drumski most preko Save, pošto je pre njega tu postojao jedino Železnički most, podignut 1884. godine.

Iako se sa planovima i obezbeđivanjem sredstava za njegovu gradnju počelo ubrzo po nastanku Kraljevine SHS, sa gradnjom se počelo tek 1930. godine. Poslednji delovi gvozdene konstrukcije su spojeni krajem 1933, a naredne godine su završeni i radovi na prilazu mostu. Izgradnja je bila poverena francuskoj firmi Batinjol i nemačkom MAN-u, a most je bio dugačak 474 metra sa visinom plovnog gabarita od 12 metara, oslonjen na dva armirano-betonska stuba u srpsko-vizantijskom stilu, dok je čitavu konstrukciju držala čelična užad.

Nekoliko dana pre samog otvaranja, preko mosta su četiri puta projahale kombinovane konjičke jedinice i prešlo desetak opštinskih cisterni da bi proverili njegovu izdržljivost, što je posmatralo više od sto hiljada Beograđana koji su nakon svečanog otvaranja, koje je obavio princ Pavle Karađorđević, mogli da prošetaju na drugu obalu Save.

Manje od godinu dana kasnije, preko mosta je prešao i prvi tramvaj broj 14. za Zemun, pa je most u narodu postao poznat i kao Zemunski.

Postojao je nažalost manje od sedam godina, jer ga je vojska Kraljevine Jugoslavije srušila u noći između 11. i 12. aprila 1941. godine da bi Nemcima otežala prelaz, pritom ubivši stotinak jugoslovenskih vojnika u brodu Tanasko Rajić, koji se nalazio ispod mosta ploveći ka Ostružnici.

Nemci su već sledeće godine podigli današnji Savski most, koji je od miniranja 1944. godine spasao učitelj Miladin Zarić.

Ostaci Mosta viteškog kralja Aleksandra završili su u Kraljevu premostivši Ibar, dok je posle Drugog svetskog rata na već postojećim stubovima starog mosta u više etapa podignut današnji Brankov most.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1818. godine rođen je profesor, političar i diplomata Matija Ban;
1841. godine otvoreno je pozorište Teatar na Đumruku;
1888. godine rođen je kralj Aleksandar I Karađorđević;
1905. godine umro je dramski pisac, glumac i reditelj Miloš Cvetić;
1910. godine rođen je kompozitor, profesor i akademik Stanojlo Rajičić;
1931. godine umro je sveštenik i istoričar Dimitrije Ruvarac;
1955. godine umro je pisac, prevodilac i autor Leksikona stranih reči i izraza Milan Vujaklija.
2008. godine umro je šahista i novinar Nikola Karaklajić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Monochromatic background obtained by shooting close up on wood panel surface and BW treatment with Photoshop.
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

1280px-Makedonska_street,_Belgrade,_Serbia,_2019._27
Naredni članak

Kafana „SRBIJA”