ЉудиНа данашњи дан

Стрељан је пуковник Драгутин Димитријевић Апис

На данашњи дан, 13. јуна по јулијанском, а 26. јуна 1917. године по грегоријанском календару, у 4 сата и 47 минута ујутру, у солунском предграђу Микра, стрељани су пуковник Драгутин Димитријевић Апис и мајори Љубомир Вуловић и Раде Малобабић, припадници организације Црна рука.

Они су ухапшени током децембра претходне године, и потом на Солунском процесу, заједно са још четворицом оптужених, осуђени на смрт. Оптужница је два пута мењана, а Апис је био оптужен за покушај преврата и свргавања регента Александра, као и за тајне преговоре са непријатељем у вези са склапањем сепаратног мира.

Ипак, иако је од тада прошло више од једног века, још увек није све познато у вези са овим догађајима, као ни прави разлози и узроци који су до њих довели, а прича има различитих.

У сваком случају, Драгутин Димитријевић Апис, човек о коме и данас владају опречна мишљења, свакако један од најважнијих људи у Србији од 1903. до 1917. године, који је учествовао у свргавању Обреновића и довођењу династије Карђорђевић на власт, свој живот је завршио у четрдесет првој години, по одлуци човека чијег је оца поставио на престо и о коме такође владају подељена мишљења, испред стрељачког вода у ископаној раци, са речима: „Живела Велика Србија! Живела Југославија!ˮ

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1871. године умрла је песникиња Драга Димитријевић-Дејановић;
1905. године умро је књижевник Јанко Веселиновић;
1933. године рођен је књижевник и новинар Радивој Раша Попов;
2012. године умро је историчар и академик Милош Благојевић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Лознички војвода из Првог српског устанка био је прадеда краља Србије Милана Обреновића
Претходни чланак

Лознички војвода Антa Богићевић – чувар границе на Дрини

Др Нада Ћовић Градић
Наредни чланак

Прва Српкиња која је специјализирала хирургију