АктуелностиНа данашњи дан

Стрељан је математичар Сима Марковић

На данашњи дан, 19. априла 1938. године у Москви је, у Стаљиновим чисткама, стрељан математичар, члан Централног комитета КПЈ и Извршног комитета Коминтерне Сима Марковић.

Рођен је 8. новембра 1888. године у Крагујевцу, а након гимназије у родном граду и матурског испита који је полагао код тадашњег изасланика министарства за просвету и професора теоријске математике на Филозофском факултету у Београду Михаила Петровића Аласа, студирао је математику у Београду и дипломирао 1911. године.

Радио је потом као суплент у Трећој београдској гимназији. Поред тога, помагао је Михаилу Петровићу и Богдану Гавриловићу у извођењу наставе на Филозофском и Техничком факултету и почињао да се бави научним и стручним радом објављујући чланке у педагошким часописима онога времена. Докторирао је две године касније, пред комисијом коју су чинили Михаило Петровић и Милутин Миланковић, и био тек други који је одбранио докторат из математичких наука на Београдском универзитету.

Током Првог светског рата управљао је азилом за ратну сирочад, предавао у гимназији у Крагујевцу и написао четири средњошколска уџбеника, а по његовом окончању вратио се у Београд, на место професора Друге београдске гимназије и наставио да држи вежбе на Филозофском факултету.

Поред свега, био је и политички активан, прво као радикал, под утицајем оца, да би потом пришао социјалдемократама и постао секретар КПЈ и члан Извршног комитета Коминтерне, а у Москви се зближио и са Лењином. Након повратка у Југославију, био је ухапшен и осуђен на две године затвора, које је одлежао у Пожаревцу и Лепоглави. За то време написао је две књиге: Теорија релативитета и Из науке и филозофије.

Након изласка из затвора водио је политичку и идеолошку борбу са противницима КПЈ, али је услед великог утицаја Стаљина и Коминтерне био је избачен из партије.

Током тридесетих година објавио је више књига, што политичких, што математичких, а 1935. године се запослио као научни сарадник Филозофског института Академије наука Совјетског Савеза, где је у међувремену емигрирао, те поново био примљен у партију.

Ипак, 20. јула 1935. године ухапшен је под оптужбом да је припадао Десно-троцкистичкој терористичкој организацији и да је сарађивао са енглеском обавештајном службом, те је осуђен на смрт и стрељан на данашњи дан.

Сахрањен је на Донском гробљу, а одлуком Врховног суда Совјетског Савеза рехабилитован је 1958. године.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

  1. године рођен је сликар и академик Ђорђе Крстић.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

30711068_439077813185242_837862682400128745_n
Претходни чланак

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: Српски фестивал светске музике

bar-50839_960_720
Наредни чланак

С. ВИНАВЕР: Кафана је литература, која не лаже