АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

СТЕВАН ПРВОВЕНЧАНИ (1196–1223)

Стеван Првовенчани је, као ниједан други владар, различито цењен у нашој историографији. Док су га неки историци веома хвалили и уздизали његове врлине и заслуге, други су га представљали као човека без талента и незнатних способности. Особито се истицало да су успеси које је Србија постигла за његове владе, у ствари, заслуга Светог Саве, који је за дуги низ година водио, како изгледа, и спољну и унутарњу државну политику.

Према веома малом броју података о личностима и особинама Стевана Првовенчаног, тешко је дати поуздану карактеристику његове особе и његовог рада. Свакако, треба имати на уму да није увек Сава био уз њега и да се у појединим његовим поступцима, за које је извесно да их је он сам извршио, могу констатовати и умешност и енергија.

Стеван Првовенчани прошао је добру школу. Још као младић доживео је и видео велике успехе свога оца. Њега је, међутим, на површину избацила једна велика државна несрећа. Пораз на Морави (1190. године) приморао је Немању да уступи велики део својих земаља Византији. Визнтијски двор је хтео да веже за себе Србију и сродничким везама. Пошто је најстарији син Немањин, Вукан, у то доба већ био жењен, дана је кћи царевог брата, Алексија, средњем Немањином сину, Стевану. Када је после пет година Алексије збацио брата и постао византијски цар, желео је и тражио је да његова кћи постане српска владарка. Стога је Немања при абдикацији оставио престо не најстаријем него млађем сину Стевану.

У почетку своје владе Стеван је имао да издржи неколико тешких криза. На њега се дигао његов старији брат Вукан и успео је, помоћу папске курије и Угарске, да му узме власт и да га готово сасвим сузбије из земље. Али Стеван није изгубио главу. Он је веома вешто и окретно повео такође преговоре са куријом, ослонио се на Бугаре, убрзо сузбио Вукана и утврдио се на престолу. Ипак, он се није осећао сигурним и видео је да му треба јачи ослонац и ауторитет који ће га подржати. Стога је позвао Саву из Свете Горе у Србију. Сава је дошао и донео је у Србију Немањине моћи (1208. године). Тиме је Стевану био утврђен престо и његов легитимитет.

Од тог доба па за десет година српску је политику водио Сава. Он је ишао и преговарао са непријатељима, он је отклањао опасност са свих страна и од Угарске и од Бугарске и од Латина, он је уништавао Стреза.

Али многи и велики успеси Савини нису ослободили Стевана брига. Србија је још увек била у тешком положају, опкољена са свих страна непријатељима. Стога је Стеван морао тражити негде ослонца. Он га је потражио у два силна и моћна фактора у то доба на западу, у Млетачкој републици и у папској курији. Када је узео за жену Ану, унуку великог дужда Дандола, Стеван је сасвим пришао Западу. Сава, међутим, није одобравао ту политику и отишао је љут из Србије, а Стевана је онда папски легат венчао за краља (1217. године).

Проглас краљевине имао је веома велики значај. Њиме је проглашена и призната независност српске државе и она је тиме стала у ред осталих европских држава.

Када је добио од Запада што је хтео, Стеван је опет окренуо своје погледе на Исток. Он се помирио са Савом, а Сава је, у договору са њим, отишао у Никеју, где је од византијског цара и патријарха добио признање независности српске цркве. То је био други велики успех Стеванове политике, мада је у овоме он имао мање учешћа него у прогласу краљевства. Организација српске цркве, коју је одлично извео Свети Сава, створила је онда сигурну и једну од најважнијих основа за напредак и за снагу немањићке државе.

Стеван Првовенчани је после тога живео још неколико година у миру, али је у последње време много побољевао. Однос између њега и Саве био је у последњем одсеку његовог живота искрен и срдачан.

Станоје Станојевић

 

Извор: Станојевић 2013: Станоје Станојевић, Сви српски владари : биографије српских (са црногорским и босанским) и преглед хрватских владара, Београд: „Отворена књига”, стр. 33–34.

 

 

 

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

sima milutinovic
Претходни чланак

Умро је конструктор авиона Сима Милутиновић

Gimnazija-Karlovci_176888731
Наредни чланак

Почела је са радом најстарија гимназија у Срба