AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Stefan Dušan Nemanjić je krunisan za kralja Srbije

Na današnji dan, 8. septembra 1331. godine, u dvoru Nemanjića u Svrčinu na Kosovu, u prisustvu plemstva i sveštenstva cele srpske države, arhiepiskop Danilo II je krunisao dvadesetdvogodišnjeg Dušana za kralja Srbije.

Tom događaju je prethodio sukob između njega i njegovog oca Stefana Dečanskog. Tačno trajanje tog sukoba, kao i razlog zbog koga je izbio danas se ne mogu utvrditi sa sigurnošću. Postoje dve protivrečne verzije.

Po jednoj je krivica na Dečanskom, koji je omrznuo Dušana i napao ga, iako je ovaj izbegavao sukob, a po drugoj krivac je Dušan, čije su podozrenje po pitanju nasleđa i strah da neće postati kralj zbog dece njegovog oca iz drugog braka, iako je za to pripreman od trinaeste godine, podsticale velmože.

Sukobu je svakako doprinelo stanje posle bitke kod Velbužda, krajem jula prethodne godine, u kojoj je vojska Stefana Dečanskog, u kojoj je jedan deo bio pod zapovedništvom Dušana, potukla bugarskog cara Mihaila III Šišmana, kao i neslaganje oca i sina oko budućih koraka.

Bilo kako bilo, posle nekoliko sukoba i pokušaja uspostavljanja mira između oca i sina, Dušan je pritisnut navaljivanjem svojih velikaša krenuo sa vojskom na Dečanskog, koji je bio iznenada opkoljen u svom dvoru u Nerodimlji, krajem avgusta 1331. godine.

Uspeo je da pobegne u tvrđavu Petrič, a u Dušanove ruke su pali dvor, riznica, kao i maćeha Marija Paleolog sa svojom decom. Dušan je zatim opkolio oca  u Petriču i prisilo ga na predaju, posle čega ga je zajedno sa ženom i decom iz drugog braka zatvorio u zvečansku tvrđavu, gde je tokom novembra iste godine, kada je Dušan već postao novi kralj, izgubio život pod nejasnim okolnostima.

Tako je mladi kralj Dušan uz pomoć vlastele preuzeo presto i krenuo u širenje svoje teritorije u pravcu vizantijskih oblasti, i za oko dve i po decenije, koliko je još poživeo, postao je vladar koji je najviše proširio državu, uzdigao je u rang carsta, crkvu u rang patrijaršije, ali ujedno do danas ostao i jedini od vladara iz loze Nemanjića koji nije kanonizovan nakon smrti.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1942. godine rođen je reditelj i scenarista Želimir Žilnik;
1967. godine počeo je prvi Beogradski internacionalni teatarski festival – BITEF;
1991. godine Makedonija se odlučila za samostalnost;
2002. godine tadašnja Jugoslavija je postala prvak sveta u košarci, pobedivši u finalu Argentinu posle produžetaka sa 84:77;
2009. godine umro je slikar i grafičar Miodrag Vartabedijan;
2017. godine umro je glumac, reditelj i producent Ljubiša Samardžić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Sima_Milutinovic_Sarajlija
Prethodni članak

SAVREMENICI: Njegoševo pismo Sarajliji

Podloga - Copy - Copy - Copy (4) - Copy
Naredni članak

MISAO DANA