АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Стефан Душан Немањић је крунисан за краља Србије

На данашњи дан, 8. септембра 1331. године, у двору Немањића у Сврчину на Косову, у присуству племства и свештенства целе српске државе, архиепископ Данило II је крунисао двадесетдвогодишњег Душана за краља Србије.

Том догађају је претходио сукоб између њега и његовог оца Стефана Дечанског. Тачно трајање тог сукоба, као и разлог због кога је избио данас се не могу утврдити са сигурношћу. Постоје две противречне верзије.

По једној је кривица на Дечанском, који је омрзнуо Душана и напао га, иако је овај избегавао сукоб, а по другој кривац је Душан, чије су подозрење по питању наслеђа и страх да неће постати краљ због деце његовог оца из другог брака, иако је за то припреман од тринаесте године, подстицале велможе.

Сукобу је свакако допринело стање после битке код Велбужда, крајем јула претходне године, у којој је војска Стефана Дечанског, у којој је један део био под заповедништвом Душана, потукла бугарског цара Михаила III Шишмана, као и неслагање оца и сина око будућих корака.

Било како било, после неколико сукоба и покушаја успостављања мира између оца и сина, Душан је притиснут наваљивањем својих великаша кренуо са војском на Дечанског, који је био изненада опкољен у свом двору у Неродимљи, крајем августа 1331. године.

Успео је да побегне у тврђаву Петрич, а у Душанове руке су пали двор, ризница, као и маћеха Марија Палеолог са својом децом. Душан је затим опколио оца  у Петричу и присило га на предају, после чега га је заједно са женом и децом из другог брака затворио у звечанску тврђаву, где је током новембра исте године, када је Душан већ постао нови краљ, изгубио живот под нејасним околностима.

Тако је млади краљ Душан уз помоћ властеле преузео престо и кренуо у ширење своје територије у правцу византијских области, и за око две и по деценије, колико је још поживео, постао је владар који је највише проширио државу, уздигао је у ранг царста, цркву у ранг патријаршије, али уједно до данас остао и једини од владара из лозе Немањића који није канонизован након смрти.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1942. године рођен је редитељ и сценариста Желимир Жилник;
1967. године почео је први Београдски интернационални театарски фестивал – БИТЕФ;
1991. године Македонија се одлучила за самосталност;
2002. године тадашња Југославија је постала првак света у кошарци, победивши у финалу Аргентину после продужетака са 84:77;
2009. године умро је сликар и графичар Миодраг Вартабедијан;
2017. године умро је глумац, редитељ и продуцент Љубиша Самарџић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Sima_Milutinovic_Sarajlija
Претходни чланак

САВРЕМЕНИЦИ: Његошево писмо Сарајлији

Подлога - Copy - Copy - Copy (4) - Copy
Наредни чланак

МИСАО ДАНА