Pecepti

STARI RECEPTI: ŠUMADIJSKA  PAPULA

Pasulj je u Srbiju stigao u sedamnaestom veku i zauzeo počasno mesto na srpskoj trpezi.

Bogatstvom vitamina, minerala, proteina, amino kiselina i ugljenih hidrata svrstava ovu mahunarku u namirnice sa visokom nutritivnom vrednošću (100 grama ovog povrća sadrži od 250 do 260 kalorija).

Jedan od starinskih načina pripreme pasulja je papula, omiljeno jelo Vožda Karađorđa.
Karađorđe, iako dvometraš, bio je umeren u jelu i piću, tako da je njegova ratnička torba uvek imala isti sadržaj: papula, ovčiji sir i pogača.

Potrebne namirnice:
-500 grama belog pasulja
-1 glavica belog luka
-4 kašike ulja
-1 kašika aleve paprike
-1 kašičica soli.

Način pripreme:
Dan pre pripreme papule potopiti pasulj u vodu. Uvreženo je mišljenje da u tu vodu treba dodati sodu bikarbonu da bi pasulj bio mekši, ali to treba izbegavati jer se na taj način uništavaju vitamini B grupe koji se nalaze u pasulju.
Sutradan, oprati pasulj, staviti u lonac, dodati hladnu vodu i kuvati oko 10 minuta.
Nakon toga ponovo oprati pasulj u toploj vodi i naliti toplu vodu i pasulj u lonac. Kuvati oko 45 minuta u zavisnosti od kvaliteta pasulja. Kada je pasulj kuvan, ocediti i propasirati, dodavajući ulje, beli luk (u količini po ukusu), alevu papriku i so.PAPULA 5

Nekada se to radilo u drvenom avanu, a danas  u tu svrhu služi štapni mikserm koji pripremu papule dovedi  do savršenstva.

U periodu kada nije post na papulu se dodaju čvarci ili rastopljena mast.

Napomena:
Da bi izbegli nadimanje koje prouzrokuje pasulj potrebno, je u vodu u kojoj se kuva dodati listove nane, kim, đumbir  ili lovor.

Pasulj spadau bezglutensku ishranu.

Hvala gospođi Verici Šijaković na receptu.

Srpski Legat

Srpski Legat

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Vladika Nikolaj Vladimirovic
Prethodni članak

Rođen je vladika Nikolaj Velimirović

vasko-popa_660x330
Naredni članak

Umro je pesnik Vasko Popa