Pецепти

СТАРИ РЕЦЕПТИ: ШУМАДИЈСКА  ПАПУЛА

Пасуљ је у Србију стигао у седамнаестом веку и заузео почасно место на српској трпези.

Богатством витамина, минерала, протеина, амино киселина и угљених хидрата сврстава ову махунарку у намирнице са високом нутритивном вредношћу (100 грама овог поврћа садржи од 250 до 260 калорија).

Један од старинских начина припреме пасуља је папула, омиљено јело Вожда Карађорђа.
Карађорђе, иако двометраш, био је умерен у јелу и пићу, тако да је његова ратничка торба увек имала исти садржај: папула, овчији сир и погача.

Потребне намирнице:
-500 грама белог пасуља
-1 главица белог лука
-4 кашике уља
-1 кашика алеве паприке
-1 кашичица соли.

Начин припреме:
Дан пре припреме папуле потопити пасуљ у воду. Уврежено је мишљење да у ту воду треба додати соду бикарбону да би пасуљ био мекши, али то треба избегавати јер се на тај начин уништавају витамини Б групе који се налазе у пасуљу.
Сутрадан, опрати пасуљ, ставити у лонац, додати хладну воду и кувати око 10 минута.
Након тога поново опрати пасуљ у топлој води и налити топлу воду и пасуљ у лонац. Кувати око 45 минута у зависности од квалитета пасуља. Када је пасуљ куван, оцедити и пропасирати, додавајући уље, бели лук (у количини по укусу), алеву паприку и со.PAPULA 5

Некада се то радило у дрвеном авану, а данас  у ту сврху служи штапни миксерм који припрему папуле доведи  до савршенства.

У периоду када није пост на папулу се додају чварци или растопљена маст.

Напомена:
Да би избегли надимање које проузрокује пасуљ потребно, је у воду у којој се кува додати листове нане, ким, ђумбир  или ловор.

Пасуљ спадау безглутенску исхрану.

Хвала госпођи Верици Шијаковић на рецепту.

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Vladika Nikolaj Vladimirovic
Претходни чланак

Рођен је владика Николај Велимировић

vasko-popa_660x330
Наредни чланак

Умро је песник Васко Попа