Да се не заборавиЗанимљивости

ШТА ЗА БУБУ ВАЖИ КАДА ЛАЗИ И НЕШТО ТРАЖИ?

Други и трећи прст „ходајуˮ по дететовом стомаку уз призвук свима нама добро познате реченице: буба лази, нешто тражи. Можемо је чути и у варијанти тепања – буба лази несто тлази. Када чујемо некога да то изговори, питамо га шта он мисли да та реченица значи, тј. шта он мисли да буба ради. Иако чујемо да буба лази, већина људи се замисли па се предомисли и каже како буба лажи, тачније како буба лаже.

Веровали или не, буба нас не лаже, буба просто иде. Постоји глагол лазити и он значи 1. гмизати, милети (о гмизавцима, инсектима и сл.). 2. пузати, бауљати (обично о малом детету). (Речник српскога језика, Матица српска, 2011). У Речнику САНУ дато је још детаљније објашњење овог глагола: 1. кретати се по некој подлози вукући се, не одижући тело, гмизати, милети; 2. кретати се опирући се о тло рукама и коленима, пузати, бауљати; 3. пролазити, протезати се.

Претпостављам да многи нису знали за постојање ове речи. Та реч се данас готово и не може чути осим у окамењеној речиници везаној за бубу. Иако нам је овај глагол нестао, оставио је бројне глаголе иза себе који нас подсећају да је некада постојао и глагол лазити.

Речи као што су долазити, излазити, улазити, надолазити, подилазити, разилазити постоје захваљујући некадашњем глаголу лазити.

ПИШЕ: Анка Стојановић, Филолошки факултет Универзитета у Београду

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

pexels-photo-358636
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

Извор: РТВ Рубин
Наредни чланак

КИКИНДА (СЕЛО МОКРИН): ВАСКРШЊЕ СВЕЧАНОСТИ