АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

Шта је ПРОСКУРНИК

Проскурник је врста печата који се користи у домаћинству за обележавање обредних колача ‒ славског и просфоре. Састоји се из два дела: печата, обично правоугаоне форме, са урезаним сигнатурама, и горњег дела, тј. дршке у виду крста, са представама на обе стране.

У збиркама Народног музеја у Београду чува се седам проскурника без сачуваног печата. Дршке су им обликоване у две варијанте и имају два иконографска модела. У првој варијанти, на предњој страни је представљено Распеће, наглашено зракасто постављеним тракама испуњеним косим урезима. У нишама на крајевима кракова приказане су допојасне фигуре светитеља. Сцена Крштења и поновљене допојасне фигуре светитеља налазе се и у нишама на другој страни крста.

Друга варијанта дршке проскурника је састављена од два крстолика дела са спојеним полеђинама. На предњој страни је Распеће са оруђима страсти, испод њега је стилизована представа Адамовог гроба, а изнад Господ Саваот и два лебдећа анђела са убрусима. На полеђини дршке је приказ крста, око кога су изрезане четири нише и мотиви љиљана.

[…]

 

ИЗВОР: Церовић 2014: Наташа Церовић, Крстови : из збирки Народног музеја у Београду : (од XIV до XIX века), Београд: Народни музеј, стр. 43.

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Nedeljko-Gvozdenovic
Претходни чланак

Умро је сликар и академик Недељко Гвозденовић

1513713_milenkovic_ff
Наредни чланак

Рођен је сликар и графичар Андреја Миленковић