АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Срушена је кафана Албанија у Београду

На данашњи дан, 17. октобра 1936. године срушена је кафана Албанија, једна од најпознатијих у Београду.

Налазила се у најужем центру града, на углу данашњих улица Кнез Михаилове и Коларчеве, и највероватније је подигнута средином XIX века. Испред ње се налазио и чувени сат, па су ово место многи сматрали правим центром града, те је она временом постала омиљено место најразличитијих врста људи, међу којима је био и велики број уметника и интелектуалаца. Кафана је била пуна и када је почело рушење, иако су јој струја и вода већ били укинути неколико дана раније. Гости су почели да одлазе тек када су ватрогасци стали да скидају цреп са крова. Наиме, одлука о њеном рушењу донета је због лошег стања у ком се она налазила, те немогућности да се поправи. Била је од блата и трошног дрвета, са лошом вентилацијом, а њене зидове и подове прекривале су разне органске материје и течности. Но, она је и поред свега тога била једно од места које су Београђани највише походили, па су остале Нушићеве речи из 1929. године: „Почев од теразијског чвора, десном улицом која спаја Теразије и Позоришни трг, настаје низ кафана, од којих су многе већ изумрле. Једино, на врху те улице, постоји и данас, као траг старога Београда, и постојаће, како изгледа вековима, кафана Албанија, ругло Београда, али и елдорадо свих закупаца те кафане. Не постоји кафана са мање режије, а више промета; нити постоји кафана коју посећује тако разнолика и тако мешовита публика“. Ипак, на њеном месту, октобра 1939. године свечано је подигута палата, први облакодер у нашој земљи, која се још увек ту поносно уздиже.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1842. године рођен је Чедомиљ Мијатовић, српски економиста, књижевник, историчар, политичар и дипломата, један од најзначајнијих либерала;
1909. године Владимир Алексић је у Панчеву извео први лет једрилицом;
1912. године Србија је Турској објавила рат, чиме је и званично ушла у Први балкански рат;
1921. године године рођен је књижевник и преводилац Александар Саша Петровић;
1922. године рођен је књижевник, критичар, драматург, песник и драмски писац Борислав Михајловић Михиз;
1930. године рођен је историчар и и академик Милош Благојевић;
1972. године британска краљица Елизабета II стигла је у званичну посету Југославији;
1975. године умро је филолог и академик Милан Будимир;
1997. године избио је велики пожар у Југословенском драмском позоришту.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kurepa
Претходни чланак

Умро је физичар, професор и академик Милан Курепа

11045335_10205588851027922_2698316398206518993_n
Наредни чланак

Потомци о прецима: Радојка Ристивојевић из Смедерева