Na današnji dan

Srušena je kafana „Albanija” u Beogradu

Na današnji dan, 17. oktobra 1936. godine srušena je kafana Albanija, jedna od najpoznatijih u Beogradu.

Nalazila se u najužem centru grada, na uglu današnjih ulica Knez Mihailove i Kolarčeve, i najverovatnije je podignuta sredinom XIX veka.

Ispred nje se nalazio i čuveni sat, pa su ovo mesto mnogi smatrali pravim centrom grada, te je ona vremenom postala omiljeno mesto najrazličitijih vrsta ljudi, među kojima je bio i veliki broj umetnika i intelektualaca.

Kafana je bila puna i kada je počelo rušenje, iako su joj struja i voda već bili ukinuti nekoliko dana ranije. Gosti su počeli da odlaze tek kada su vatrogasci stali da skidaju crep sa krova. Naime, odluka o njenom rušenju je doneta zbog lošeg stanja u kom se ona nalazila, te nemogućnosti da se popravi.

Bila je od blata i trošnog drveta, sa lošom ventilacijom, a njene zidove i podove prekrivale su razne organske materije i tečnosti. No, ona je i pored svega toga bila jedno od mesta koje su Beograđani najviše pohodili, pa su ostale Nušićeve reči iz 1929. godine:

„Počev od terazijskog čvora, desnom ulicom koja spaja Terazije i Pozorišni trg, nastaje niz kafana, od kojih su mnoge već izumrle. Jedino, na vrhu te ulice, postoji i danas, kao trag staroga Beograda, i postojaće, kako izgleda vekovima, kafana Albanija, ruglo Beograda, ali i eldorado svih zakupaca te kafane. Ne postoji kafana sa manje režije, a više prometa; niti postoji kafana koju posećuje tako raznolika i tako mešovita publika.”

Ipak, na njenom mestu je oktobra 1939. godine svečano podiguta palata, prvi oblakoder u našoj zemlji, koja se još uvek tu ponosno uzdiže.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1842. godine rođen je Čedomilj Mijatović, srpski ekonomista, književnik, istoričar, političar i diplomata, jedan od najznačajnijih liberala;
1909. godine Vladimir Aleksić je u Pančevu izveo prvi let jedrilicom;
1912. godine Srbija je Turskoj objavila rat, čime je i zvanično ušla u Prvi balkanski rat;
1921. godine godine rođen je književnik i prevodilac Aleksandar Saša Petrović;
1922. godine  rođen je književnik, kritičar, dramaturg, pesnik i dramski pisac Borislav Mihajlović Mihiz;
1930. godine rođen je istoričar i i akademik Miloš Blagojević;
1930. godine rođen je etnolog, naučni savetnik Balkanološkog instituta SANU i akademik Dragoslav Antonijević;
1972. godine umro je princ Đorđe Karađorđević;
1972. godine britanska kraljica Elizabeta II stigla je u zvaničnu posetu Jugoslaviji;
1975. godine umro je filolog i akademik Milan Budimir;
1997. godine izbio je veliki požar u Jugoslovenskom dramskom pozorištu;
1998. godine umrla je književnica i novinarka Nada Marinković;
2004. godine umro je dramski pisac Novica Savić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

C
Prethodni članak

Počele su da izlaze „Večernje novosti”

Nemanja-Radulovic
Naredni članak

Rođen je violinista Nemanja Radulović