Da se ne zaboraviZanimljivosti

Srpski veb-herbarijum

Na svakom koraku naše zemlje su specifične i jedinstvene lepote koje ne sijaju u svom punom sjaju. Problem je što čovek često nije svestan značaja prirodnog bogatstva koji karakteriše podneblje u kom je baš on nastanjen.

Cilj objavljivanja članakȃ u ovoj rubrici je da podseti i/ili ukaže na neke vrste bilja. Fokusiraćemo se na bilje koje ima značaj u narodnoj medicini ali i na predstavljanju bilja koje koristi uglavnom lokalno stanovništvo. Ukazaćemo vam i na bilje koje bi u budućnosti moglo da predstavlja prirodni izvor supstanci važnih za potencijalnu buduću primenu u medicinske svrhe, a čiji sastav donekle karakteriše zemlja na kojoj je biljka nastanjena i klimatski ulovi tog podneblja. Biće predstavljeni i biseri naše zemlje koje su u opasnosti od istrebljenja zbog masovnog i nestručnog branja, kako bi se probudila odgovornost prema sredini u kojoj živimo.

Neven (Calendula officinalis)

Neven (Calendula officinalis)

Retkosti kojima naša zemlja obiluje leže u jedinstvenoj kompoziciji terena i raznolikoj fauni i flori. Ovakva slika daje nam optimističan pogled u budućnost koja bi se mogla usmeriti ka razvijanju svesti, proširenju znanja o retkostima kojima ovaj prostor obiluje i razvijanju poštovanja prema njima.

Jedan indijski poglavica davno je rekao da nam zemlja nije poklonjena od strane naših predaka, već pozajmljena od naših potomaka. Ukazivanje na lepotu i značaj prirode koja nam je privremeno dodeljena rađa ljubav koja posledično zahteva brižan odnos prema njoj, a ona će nam sigurno vratiti u mnogo većoj meri.

PIŠE: Ivana Milutinović, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu

Spomenik prirode u Sokobanji

Spomenik prirode u Sokobanji

Ivanići

Ivanići

Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo (Foto izvor: http://www.serbia.com)

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Serbian_military_camp
Prethodni članak

Počeo je Prvi srpsko-turski rat

Naredni članak

SKALA A–Š: Pisac Vesna Kapor