Да се не заборавиЗанимљивости

Српски веб-хербаријум

На сваком кораку наше земље су специфичне и јединствене лепоте које не сијају у свом пуном сјају. Проблем је што човек често није свестан значаја природног богатства који карактерише поднебље у ком је баш он настањен.

Циљ објављивања чланакȃ у овој рубрици је да подсети и/или укаже на неке врсте биља. Фокусираћемо се на биље које има значај у народној медицини али и на представљању биља које користи углавном локално становништво. Указаћемо вам и на биље које би у будућности могло да представља природни извор супстанци важних за потенцијалну будућу примену у медицинске сврхе, а чији састав донекле карактерише земља на којој је биљка настањена и климатски улови тог поднебља. Биће представљени и бисери наше земље које су у опасности од истребљења због масовног и нестручног брања, како би се пробудила одговорност према средини у којој живимо.

Невен (Calendula officinalis)

Невен (Calendula officinalis)

Реткости којима наша земља обилује леже у јединственој композицији терена и разноликој фауни и флори. Оваква слика даје нам оптимистичан поглед у будућност која би се могла усмерити ка развијању свести, проширењу знања о реткостима којима овај простор обилује и развијању поштовања према њима.

Један индијски поглавица давно је рекао да нам земља није поклоњена од стране наших предака, већ позајмљена од наших потомака. Указивање на лепоту и значај природе која нам је привремено додељена рађа љубав која последично захтева брижан однос према њој, а она ће нам сигурно вратити у много већој мери.

ПИШЕ: Ивана Милутиновић, Фармацеутски факултет Универзитета у Београду

Споменик природе у Сокобањи

Споменик природе у Сокобањи

Иванићи

Иванићи

Крупајско врело

Крупајско врело (Фото извор: http://www.serbia.com)

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Serbian_military_camp
Претходни чланак

Почео је Први српско-турски рат

Наредни чланак

СКАЛА А–Ш: Писац Весна Капор