Верски празнициДа се не заборавиКалендар догађаја

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (24. јун)

Naziv: СВЕТИ ВАРТОЛОМЕЈ – ВРАТОЛОМА

СВЕТИ ВАРТОЛОМЕЈ – ВРАТОЛОМА

Свети Вартоломеј је један од 12 великих апостола. Проповедао је јеванђеље и ширио хришћанску веру у Азији, Индији и Јерменији, где је мученички страдао. Данас се његове мошти чувају у Ватикану.

У нашем народу га зову Вратолома, па се тог дана брани деци да се пењу по дрвећу, „да не би врат сломилаˮ. Брани се и купање у рекама, а домаћице не бућкају млеко.

У селима Шумадије верују да Вратолома лечи од падавице, па тог дана болесни иду до оближњих манастира да се помоле светитељу. Свети Вартоломеј је један од светитеља који тих дана чува усеве и строго пази да неко не оре. Свети Сава је једном угледао орача на Вратоломин дан и укорио га, а овај му је мирно одговорио: „Ко врти, врти, а ја ћу да орем.ˮ На то Свети Сава располови његову њиву и све поче да пропада у рупу. Сељак преплашено повика да се каје, а Сава позва Вратолому и упита га да ли опрашта сељаку. Вратолома још јаче лупи штапом у ону земљу и сместа све пропаде, говорећи да он не прашта неверницима.

У топличком крају причају да тог дана Свети Вратолома и Свети Сава седе на некој планини и гледају на све њиве да не буде какве штете. Тек ако прилегну и задремају може да се навуче град, али то се ретко дешава, јер су оба свеца савесни чувари.

Виле у ноћи пред овај празник, кад биљке имају нарочиту магичну моћ, предухитре смртне жене и уберу митску биљку вратолом.

Извор: Д. Антонић, Српски народни календар 2018/7526Informatika, Београд, 2017.

informatika_logo (100,70,0,20)

 

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

ivanjicki
Претходни чланак

Умрла је уметница Оља Ивањицки

zgrada-zavoda
Наредни чланак

Основан је Републички завод за заштиту споменика културе