AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Srpska vlada je odgovorila na austrougarski ultimatum

Na današnji dan, 25. jula 1914. godine Vlada Srbije odgovorila je na austrougarski ultimatum, koji je dva dana ranije njihov poslanik fon Gizl predao zastupniku srpskog predsednika vlade Lazaru Pačuu.

Iako je ultimatum očigledno težio da ponizi Srbiju i da suštinski naruši njenu samostalnost i državnost, pošto je sadržao tačke koje jedna ustavna država ne može da prihvati, Srbija je po savetu sila Antante i u nameri da izbegne i treći rat u isto toliko godina, odlučila da popusti u najvećoj mogućoj meri.

Odgovor su napisali Nikola Pašić i Stojan Protić, a lično ga je uručio predsednik vlade Nikola Pašić malo pre 18 časova, što je inače bio rok do kada se odgovor čekao.

U suštini su bili prihvaćeni skoro svi zahtevi, a kod sporne tačke je ponuđena arbitraža suda u Hagu ili komisije velikih sila, ali je samo što se Pašić vratio u ministarstvo inostranih dela stiglo baronovo pismo u kome je poslanik naveo da Srbija nije na odgovarajući način odgovorila na zahteve carsko-kraljevske vlade i da su odnosi između država prekinuti.

Odmah potom, baron Gizl i osoblje poslanstva su napustili Beograd i otišli u Zemun. Već je bio pripremljen premeštaj državne arhive, nadleštava, Presbiroa i Narodne banke u Niš, a istog dana je objavljen i manifest Vlade Srbije srpskom narodu o trenutnoj situaciji.

Sutradan, 26. jula, izdat je proglas o mobilizaciji. Isti dan je objavljena mobilizacija i u Austrougarskoj. Sve je bilo spremno za „Veliku klanicu”!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1817. godine ubijen je Karađorđe Petrović;
1878. godine u Beogradu je preminula pesnikinja Milica Stojadinović Srpkinja;
1891. godine umro je književnik i prota Vasa Živković;
1894. godine rođen je Gavrilo Princip;
1941. godine rođen je reditelj, scenarista i glumac Timoti Džon Bajford;
1952. godine osnovan je najuspešniji srpski sportski kolektiv, Vaterpolo klub Partizan.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

Umro je profesor Borislav Todorović

Jovan_Muškatirović
Naredni članak

Umro je advokat i književnik Jovan Muškatirović