АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Српска влада је одговорила на аустроугарски ултиматум

На данашњи дан, 25. јула 1914. године Влада Србије одговорила је на аустроугарски ултиматум, који је два дана раније њихов посланик фон Гизл предао заступнику српског председника владе Лазару Пачуу.

Иако је ултиматум очигледно тежио да понизи Србију и да суштински наруши њену самосталност и државност, пошто је садржао тачке које једна уставна држава не може да прихвати, Србија је по савету сила Антанте и у намери да избегне и трећи рат у исто толико година, одлучила да попусти у највећој могућој мери.

Одговор су написали Никола Пашић и Стојан Протић, а лично га је уручио председник владе Никола Пашић мало пре 18 часова, што је иначе био рок до када се одговор чекао.

У суштини су били прихваћени скоро сви захтеви, а код спорне тачке је понуђена арбитража суда у Хагу или комисије великих сила, али је само што се Пашић вратио у министарство иностраних дела стигло бароново писмо у коме је посланик навео да Србија није на одговарајући начин одговорила на захтеве царско-краљевске владе и да су односи између држава прекинути.

Одмах потом, барон Гизл и особље посланства су напустили Београд и отишли у Земун. Већ је био припремљен премештај државне архиве, надлештава, Пресбироа и Народне банке у Ниш, а истог дана је објављен и манифест Владе Србије српском народу о тренутној ситуацији.

Сутрадан, 26. јула, издат је проглас о мобилизацији. Исти дан је објављена мобилизација и у Аустроугарској. Све је било спремно за „Велику кланицу”!

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1817. године убијен је Карађорђе Петровић;
1878. године у Београду је преминула песникиња Милица Стојадиновић Српкиња;
1891. године умро је књижевник и прота Васа Живковић;
1894. године рођен је Гаврило Принцип;
1941. године рођен је редитељ, сценариста и глумац Тимоти Џон Бајфорд;
1952. године основан је најуспешнији српски спортски колектив, Ватерполо клуб Партизан.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

Умро је професор Борислав Тодоровић

Јован_Мушкатировић
Наредни чланак

Умро је адвокат и књижевник Јован Мушкатировић