Догађаји

Срећан Јовaњдан свима који славе

Стасавши у Јорданској пустињи, телесно и духовно, свети Јован је, у тридесетој години, по вољи Божјој, почео своју пророчку и проповедничу делатност. Веома брзо око њега се окупио велики број ученика које је он учио посту и молитви. Из дана у дан окупљало се око њега мноштво народа. Док он „проповедаше у пустињи Јудејској (…), излажаше к њему Јерусалим и сва Јудеја, и сва околина јорданска: „Покајте се!”, громогласно је узвикивао, „Приближило се Царство Небеско! Припремите пут Господњи! Поравните стазе Његове!”,сведоче о светом Претечи јеванђелисти Матеј, Марко и Лука.

Неки су мислили да је Јован обећани Месија. Он је одговарао да је он само „глас који виче у пустињи; ја вас крштавам водом, а Онај што иде за мном, јачи је од мене; ја нисам достојан да му одрешим каише са Његове обуће. Он ће вас крстити Духом светим и огњем”.

Када је Јован угледао Христа, узвикнуо је: „Гле, како кротко иде! То је Jагње Божје, које узе на себе грехе света. Бог је хтео да ја сведочим за Њега, и ја велим да је Дух Свети на Њему и да је Он Божји Син.” На Христово тражење да га Јован крсти, свети Претеча се зачуди и рече: „Ти мене треба да крстиш, а Ти долазиш да ја крстим Тебе?” Исус Христос му одговори: „Тако треба да буде.” Јован га крсти. Отуда назив Крститељ. Свети Јован Претеча и Крститељ Господњи је једини од пророка коме је било дато да може руком да покаже Онога чији је долазак пророковао. Отуда и назив пророк. Пошто је проповедао долазак Месије, Сина Бога Живог, Предање га назива Претечом.

Свети Јован Крститељ слави се 7. јануара по јулијанском календару, односно 20.јануара по грегоријанском календару. Црква му је одредила овај датум по Богојављању, јер је на Богојављење крстио Христоса. Такође 20. јануара јеванђелист Лука хтео је да пренесе тело Јованово из Севастије где је великог пророка посекао цар Ирод. Успео је само да пренесе једну руку у Антиохију, своје родно место, где је чувана до десетог века, а после пренета у Цариград одакле је нестала у време Турака. Прича се да је сваке године на дан светитељев архиереј износио пред народ његову руку. Када би се јављала раширена најављивала је родну и обилну годину, а када би била згрчена предсказивала је неродну и гладну.

Међу личностима јеванђелским које окружују Спаситеља, личност Јована Крститеља заузима посебно место, како по свом чудесном доласку на свет и начину живота, тако и по свом трагичном изласку из свога живота. Он је био такве моралне чистоте да се пре могао назвати анђелом него смртним човеком, а једини је од свих пророка који је свету могао и руком показати онога кога је пророковао.

Српски народ изузетно поштује Светог Јована, па је као народна изрека забележено: „Над Јованом вишег и прибранијег нема.” Када се нешто од неког хоћег измолити, каже се: „Кумим те Богом и Светим Јованом.” Верује се да Свети Јован стоји на струги Јовановој, односно на вратима онога света и пропушта душе умрлих. При склапању кумства и побратимства обавезно се као завет помиње Свети Јован, који је заштитник овог цењеног обичаја.

Осим Господа и Пресвете Богородице, Света Црква само Светог Јована прославља више пута у току године и тако указује на духовну величину његове личности и незамењиви удео у искупитељском делу Господа Исуса Христа.

Десна рука Светог Јована Крститеља, она којом је захватио воду из Јордана када је крстио Исуса Христоса, и даље је у власништву Српске православне цркве, а чува се у манастиру на Цетињу.

По броју свечара, Јовањдан је четврта слава у Србији.

Print Friendly, PDF & Email
Српски Легат

Српски Легат

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Коста Абрашевић
Претходни чланак

Умро је песник Коста Абрашевић

Ђорђе Јовановић у Париском атељеу
Наредни чланак

Рођен је вајар и академик Ђорђе Јовановић