АктуелностиНа данашњи дан

Србија је поново постала независна држава

На данашњи дан, 5. јуна 2006. године, Народна скупштина Републике Србије је усвојила одлуку да је Република Србија држава и законски наследник државне заједнице Србија и Црна Гора.

Након што је 2003. године СР Југославија трансформисана у државну заједницу Србија и Црна Гора, обе чланице су имале право да после три године одрже референдум и одлуче да ли желе да остану у заједници.

Црна Гора је то своје право искористила и по одржаном референдуму маја 2006. године, 3. јуна је прогласила независност. Обе државе су међународно признате и примљене у УН, чиме је Србија после скоро једног века опет постала самостални међународни субјект.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1899. године рођен је архитекта, професор и академик Бранислав Којић;
1920. године рођен је теоретичар књижевности и акдемик Зоран Константиновић;
1927. године рођен је глумац и певач Душан Јакшић;
1933. године рођен је глумац Велимир Бата Живојиновић;
1941. године дошло је до велике експлозије у Смедеревској тврђави;
2015. године умро је књижевник, слависта, професор и академик Драгољуб Драган Недељковић;
2016. године Новак Ђоковић је освојио Ролан Гарос и тиме постао први тенисер од када постоји АТП листа који је у истом тренутку био власник сва четири Грен Слем турнира.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

lujo davico
Претходни чланак

Рођен је балетски играч, педагог и композитор Лујо Давичо

milan_jovanovic
Наредни чланак

Умро је лекар, књижевник и академик Милан Јовановић Морски