АктуелностиНа данашњи дан

Србија је поново постала краљевина

На данашњи дан, 6. марта 1882. године по грегоријанском, а 22. фебруара по јулијанском календару, у Београду је Народна скупштина усвојила предлог да држави обнови краљевину и краљевско достојанство, а кнез Милан Обреновић је то потврдио и примио круну, чиме је Србија после више од пола миленијума поново постала краљевина.

Истог дана је и краљевска војска положила заклетву свом владару, а након тога је у двор стигао изванредни посланик и пуномоћник Аусторугарске да у име своје државе изјави признање овог чина, што су наредних дана учиниле и друге земље попут Немачке, Италије, Румуније, Грчке, Белгије, Русије, Француске, Британије, Турске, Бугарске, Црне Горе, Кине, САД и других.

Треба споменути још да је до тога дошло услед Тајне конвенције коју је кнез Милан потписао са Аустроугарском претходне године, и којом је, између осталог, Аустроугарској практично дато право остварено Берлинским конгресом да анектира Босну и Херцеговину када буде сматрала да је то потребно, а српском кнезу да за себе и своје потомке узме краљевску титулу, коју ће Аусторугарска са своје стране признати и учинити све што је у њеној моћи да и друге земље то учине.

Без обзира што о овом догађају још увек постоје различита мишљења, и што је у појединим страним новинама оног времена краљ био исмеван, овај догађај је логичан наставак свега што је у Србији било започето седамдесет осам година раније.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1881. године рођена је добротворка Делфа Иванић;
1932. године рођен је глумац Душан Булајић;
1941. године Крунски савет је донео одлуку о приступању Југославије Тројном пакту;
1945. године умрла је сликарка Милена Павловић Барили.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Димитрије_Ђорђевић_САНУ
Претходни чланак

Умро је историчар, професор и академик Димитрије Ђорђевић

stekic
Наредни чланак

Рођен је европски рекордер у скоку удаљ Ненад Стекић