AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivosti

Srbi – čuvari pravoslavlja na Sejšelima

Raj na zemlji – ovim rečima mnogi opisuju Sejšelska ostrva, koja su od Srbije udaljena oko 6.400 kilometara. Bez obzira što deluje da između Srbije i Sejšela ne postoji nikakva veza, istina je drugačija. Na Sejšelima živi oko petnaest Srba, koji imaju pravoslavnu kapelu u kojoj se svake nedelje i svakog praznika služi liturgija. Veliku zaslugu u svemu tome ima i porodica Janošević, supružnici Srđan (71) i Vesna (69), kao i njihova ćerka Srđana (38).

Srđan i Vesna su prvi put na Sejšele došli 1981. godine, a 1985. godine sejšelska vlada im je ponudila da rade za njih. Planirali su da na Sejšelima ostanu nekoliko godina i da se potom vrate u Sarajevo (gde su pre toga živeli). Međutim, rat u Bosni i Hercegovini 1993. godine im je promenio planove. Saznavši da su u Sarajevu ostali bez ičega, odlučili da se ostanu na Sejšelima. Ta godina nije promenila samo njihovo mesto stanovanja, već i živote u celosti.

Sveštenik Srđan Janošević sa suprugom Vesnom

Sveštenik Srđan Janošević sa suprugom Vesnom

Dok su živeli u Sarajevu, Srđan Janošević je radio u JAT-u, a njegova supruga Vesna radila je kao novinarka na RT Sarajevo. U toku ratnih dešavanja 1993. godine, ali i nakon te godine, daleko od svoje zemlje, rođaka i prijatelja, Janoševići počinju češće da čitaju Bibliju i da se mole, ni ne sluteći šta će se dogoditi 16 godina kasnije. U maju 2009. godine mitropolit Tanzanije, Dimitrios, ponudio je Srđanu Janoševiću da kao sveštenik vodi parohiju Grčke pravoslavne crkve, od patrijaršije Aleksandrije i sve Afrike. Do svega toga je došlo tako što se oko stotinu pravoslavnih vernika koji žive na Sejšelima (ne samo Srbi) okupilo i izrazilo želju da osnuje pravoslavnu zajednicu. Kao najobrazovaniji u verskom smislu među njima, iako bez završene škole za sveštenički poziv, Srđan Janošević je po mišljenju mitropolita Dimitriosa bio najdostojniji za tu ulogu. Nakon njegovog predloga, Srđan odlazi u manastir u Grčkoj, u kom provodi tri meseca, kako bi se što bolje pripremio za sveštenički poziv. Rukopoložen je 13. decembra 2009. godine u Solunu, u 62. godini.

Sveštenik Srđan Janošević

Sveštenik Srđan Janošević

Kapela u kojoj otac Srđan služi svetu liturgiju se nalazi u kući porodice Janošević i posvećena je Svetom Dimitriju Solunskom. Svake nedelje se okupi od deset do petnaest vernika (Srba, Rusa, Ukrajinaca), a za Božić i Vaskrs Janoševići iznajme salu u jednom hotelu, kako bi mogli da ugoste sve vernike kojih tada bude po nekoliko desetina.

Pogled iz kapele na Indijski okean i palme

Pogled iz kapele na Indijski okean i palme

Sveštenikova ćerka Srđana Janošević školovanje je započela u međunarodnoj školi na Sejšelima 1987. godine. Po završetku škole odlazi u Englesku na dalje školovanje i tamo provodi dve godine, studirajući englesku literaturu, francuski jezik, pozorište i balet. Nakon toga se vraća na Sejšele i počinje da radi na radio stanici i da predaje ples. Već naredne godine je dobila stipendiju Vlade Sejšela za nastavak studija na Univerzitetu Reding (Engleska) i tu provodi tri godine. Za to vreme je bila direktor radio stanice na Fakultetu i izborila se za licencu, kako bi se radio stanica slušala na čitavom Univerzitetu, a ne samo na Fakultetu na kom je studirala. Na Sejšele se vraća 2002. godine i počinje da radi kao novinarka na nacionalnoj televiziji, koja je sve do 2009. godine bila jedina nacionalna televizija. Od 2008. godine do 2009. godine radi master na Univerzitetu Reding, na temu Političke teorije i etike. U maju 2009. godine dobija poziv iz predsedništva Sejšela i počinje da radi kao portparol predsednika države Džejmsa Mišela. Time se bavila do 2016. godine, kada je predsednik podneo ostavku. Nakon toga je sedam meseci radila u fondaciji Plava ekonomija, koja je nosila ime po bivšem predsedniku Mišelu. Trenutno predaje englesku literaturu na Univerzitetu Sejšela. Takođe, ima i sopstvenu firmu, koja se bavi pružanjem PR usluga.

Srđana Janošević

Srđana Janošević

Srđana je 2006. godine snimila dokumentarni film o Kosovu i Metohiji. Pogođena ratnim dešavanjima u domovini, neistinitim i nepravednim izveštavanjem stranih novinara o dešavanjima i odobravanjem agresije na Srbiju, odlučila je da poseti KiM i svetu predstavi istinu. Dokumentarni film je snimila na engleskom jeziku, kako bi mogla da ga pokaže stanovnicima Sejšela, ali i stranim novinarima, što je i učinila. Film je poslala novinarima BBC, kao i novinarki ERT u Grčkoj, koji su nakon toga otišli na Kosovo i Metohiju da prave reportaže.

Sa prevodom liturgije na kreolski jezik (koji je jedan od službenih jezika na Sejšelima) počela je 2013. godine. Štampanje prevoda je završeno dve godine nakon toga. Odštampani prevod delili su vernicima na liturgiji. Jednu kopiju su poklonili mitropolitu Dimitriosu, jednu patrijarhu jerusalimskom Teofilu III, a jedna kopija se nalazi u patrijaršijskoj biblioteci u Jerusalimu. Takođe, kopiju prevoda dobili su i aleksandrijski patrijarh Teodor II i patrijarh srpski Irinej.

Za vreme velikih poplava u Srbiji 2014. godine porodica Janošević je skupljala priloge za pomoć ugroženima, a ovoj akciji su se odazvali i lokalni meštani, što govori o poštovanju koje porodica Janošević uživa na Sejšelima. U kapeli koja se nalazi u njihovoj kući, 2017. godine je pravoslavnu veru primila osamnaestogodišnja kreolka Alisa, koja je na krštenju dobila ime Helena. Kuma na krštenju joj je bila Srđana.

Dokaz kako se i hiljadama kilometara daleko od domovine za nju može mnogo toga učiniti!

PIŠE: Anđela Đorđević, Filozofski fakultet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

PIŠE: Anđela Đorđević, Filozofski fakultet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici

 

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Foto izvor: D. Antonić, Srpski narodni kalendar za 2018/7526
Prethodni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (27. jul)

pexels-photo-260024
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ