Da se ne zaboraviZanimljivosti

SOMBOR: „Noć muzejaˮ (19. maj, 2018)

KC Laza Kostić

U sklopu 3. Somborskog internacionalnog festivala stripa i fantastike, a povodom 16. Noći muzeja, u Maloj galeriji KC-a Laza Kostić biće otvorena izložba 10 godina Vekovnika. Otvaranje je zakazano za 18.00 časova, a specijalni gost biće scenarista Marko Stojanović.

Takođe, Kulturni centar Laza Kostić Sombor u saradnji sa Visconti Fine Art Gallery iz Ljubljane organizuje izložbu Đorđo Morandi, koja će biti otvorena u toku Noći muzeja, u Galeriji KC-a Laza Kostić. Po rečima autora izložbe Žive Škodlar Vujić, izložbu sačinjavaju reprodukcije Morandijevih akvarela, koje je 1974. publikovao Zurlini Valerio pod nazivom 50 akvarela Đorđa Morandija.

Galerija Milan Konjović

Ljubiteljima likovne umetnosti biće predstavljena tematska izložba pod nazivom Slikarstvo Milana Konjovića 1913–1918. Galerija će za posetioce biti otvorena od 18.00 časova do 01.00 posle ponoći.

Gradski muzej Sombor 

Potraga za muzejskim blagom (17.00–20.00), aktuelna izložba Ko je Malvina Hofman? i stalna postavka.

Muzička škola Petar Konjović

Na ovoj postavci nastavnici i đaci niže i srednje muzičke škole predstaviće sledeće instrumente/uređaje:

  • Teremin (prvi elektronski instrument) – posetioci će moći da sviraju na njemu i da saznaju kako on funcioniše;
  • Arduino klavir – učenici koji su članovi sekcije za programiranje i robotiku u OŠ Dositej Obradović demonstriraće ovaj klavir koji svira kada prstom dotaknemo tečnost u čašama od kojih je ovaj klavir sačinjen. Radi na principu ekrana mobilnih telefona osetljivih na dodir.
  • Pretvaranje audio signala u MIDI – od strane nastavnika i đaka sa smera Dizajn zvuka posetioci će saznati kako ova tehnologija funkcioniše i putem mikrofona će moći da otpevaju tonove koji će iz zvučnika izaći kao zvuk nekog instrumenta (napr. klavir, harfa, violina itd.)
  • Auto tjun program – posetioci će imati priliku da se oprobaju u pevanju iako možda za to do sada nisu imali nikakvog talenta.
  • Igranjem društvene igre Muzika kao igra učenici sa Teoretskog smera upoznaće posetioce sa istorijom muzike, kompozitorima, delima, epohama… Sa posetiocima će zajednički komponovati i svirati učenici sa Vokalno-instrumentalnog smera, a Etno smer će realizovati interaktivnu radionicu za najmladje Napravi/nacrtaj i ukrasi. Suština je približiti deci svet muzike na bajkovit i zanimljiv način.

Pored ovoga posetioci će dodatno moći da slušajući „doživeˮ moć stereo zvuka kao i reverba prostorije. Na panelima će biti ištampani kratki tekstovi o Lavu Sergejeviču Tereminu, MIDI tehnologiji, reverbu, stereo zvučnoj slici, muzičkim instrumentima i epohama. Na video bimu će se prikazivati snimci korišćenja teremina kroz decenije i video o foley zvuku.

Izložba je namenjena svim uzrastima a posebno je zanimljiva deci.

Za manifestaciju Noć muzeja ulaz je besplatan.

Izvor: http://www.srbija.travel/vesti/—-19–2018-.n-6601.291.html

https://www.youtube.com/watch?v=Q87v59XBRMk

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

211px-Rudjer_Boskovic
Prethodni članak

Rođen je naučnik Ruđer Bošković

_sp-pesnik-milutin-bojic
Naredni članak

Rođen je Milutin Bojić