Да се не заборавиЗанимљивости

СОМБОР: „Ноћ музејаˮ (19. мај, 2018)

КЦ Лаза Костић

У склопу 3. Сомборског интернационалног фестивала стрипа и фантастике, а поводом 16. Ноћи музеја, у Малој галерији КЦ-а Лаза Костић биће отворена изложба 10 година Вековника. Отварање је заказано за 18.00 часова, а специјални гост биће сценариста Марко Стојановић.

Такође, Културни центар Лаза Костић Сомбор у сарадњи са Visconti Fine Art Gallery из Љубљане организује изложбу Ђорђo Моранди, која ће бити отворена у току Ноћи музеја, у Галерији КЦ-a Лаза Костић. По речима аутора изложбе Живе Шкодлар Вујић, изложбу сачињавају репродукције Морандијевих акварела, које је 1974. публиковао Зурлини Валерио под називом 50 акварела Ђорђа Морандија.

Галерија Милан Коњовић

Љубитељима ликовне уметности биће представљена тематска изложба под називом Сликарство Милана Коњовића 1913–1918. Галерија ће за посетиоце бити отворена од 18.00 часова до 01.00 после поноћи.

Градски музеј Сомбор 

Потрага за музејским благом (17.00–20.00), актуелна изложба Ко је Малвина Хофман? и стална поставка.

Музичка школа Петар Коњовић

На овој поставци наставници и ђаци ниже и средње музичке школе представиће следеће инструменте/уређаје:

  • Теремин (први електронски инструмент) – посетиоци ће моћи да свирају на њему и да сазнају како он фунционише;
  • Ардуино клавир – ученици који су чланови секције за програмирање и роботику у ОШ Доситеј Обрадовић демонстрираће овај клавир који свира када прстом дотакнемо течност у чашама од којих је овај клавир сачињен. Ради на принципу екрана мобилних телефона осетљивих на додир.
  • Претварање аудио сигнала у МИДИ – од стране наставника и ђака са смера Дизајн звука посетиоци ће сазнати како ова технологија функционише и путем микрофона ће моћи да отпевају тонове који ће из звучника изаћи као звук неког инструмента (напр. клавир, харфа, виолина итд.)
  • Ауто тјун програм – посетиоци ће имати прилику да се опробају у певању иако можда за то до сада нису имали никаквог талента.
  • Играњем друштвене игре Музика као игра ученици са Теоретског смера упознаће посетиоце са историјом музике, композиторима, делима, епохама… Са посетиоцима ће заједнички компоновати и свирати ученици са Вокално-инструменталног смера, а Етно смер ће реализовати интерактивну радионицу за најмладје Направи/нацртај и украси. Суштина је приближити деци свет музике на бајковит и занимљив начин.

Поред овога посетиоци ће додатно моћи да слушајући „доживеˮ моћ стерео звука као и реверба просторије. На панелима ће бити иштампани кратки текстови о Лаву Сергејевичу Теремину, МИДИ технологији, ревербу, стерео звучној слици, музичким инструментима и епохама. На видео биму ће се приказивати снимци коришћења теремина кроз деценије и видео о фолеy звуку.

Изложба је намењена свим узрастима а посебно је занимљива деци.

За манифестацију Ноћ музеја улаз је бесплатан.

Извор: http://www.srbija.travel/вести/—-19–2018-.n-6601.291.html

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

211px-Rudjer_Boskovic
Претходни чланак

Рођен је научник Руђер Бошковић

_sp-pesnik-milutin-bojic
Наредни чланак

Рођен је Милутин Бојић