Da se ne zaboraviZanimljivosti

SMEDEREVO: Izložba „Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kultureˮ

Povodom Dana Muzeja u Smederevu u četvrtak 12. aprila u 13.00 časova biće priređeno svečano otvaranje nove osnovne postavke smederevskog muzeja Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture.

Izložba Smedrevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture je nova postavka Muzeja u Smederevu koja afirmiše kompleksno nasleđe ovog izuzetnog lokaliteta. Priča o Tvrđavi je ujedno priča o Srbiji 15. veka, despotu Đurđu Brankoviću i „prokletojˮ Jerini, kulučenju pod Turcima, razornom Prvom i Drugom svetskom ratu, obnovi i proglašenju za spomenik kulture. Nova postavka daje najcelovitiji prikaz Smederevske tvrđave do sada. Na ovaj način kreiran je nov okvir za njeno poznavanje i razumevanje.

Izložba Smederevska tvrđava – od prestonice do spomenika kulture je sastavni deo Projekta rekonstrukcije stalne postavke čijom realizacijom Muzej nastoji da preraste u poligon za aktivno učešće i interaktivno učenje, koji podstiče kritički i autonomni pogled na društvo, okolinu i istoriju. Ona je mesto susreta i dijaloga, i prostor koji pruža zadovoljstvo i razonodu podjednako lokalnom stanovništvu i turistima.

Postavka je realizovana zahvaljujući finasnijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Smedereva.

Izvor: http://www.srbija.travel/vesti/–e————12–2018-.n-6512.291.html

Izvor: YOUTUBE

https://www.youtube.com/watch?v=–FtuClsB6E

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

dzet
Prethodni članak

Rođen je Vlada Janković Džet

pexels-photo-87584
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ