AktuelnostiNa današnji dan

Slovenija i Hrvatska donele su odluku o izdvajanju iz SFRJ

Na današnji dan, 25. juna 1991. godine Skupština Slovenije usvojila je akte o izdvajanju iz SFRJ i proglašenju nezavisnosti, a hrvatski parlament je usvojio Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Usvajanjem tih akata Skupština Slovenije je preuzela prava i dužnosti koje su do tada bile u nadležnosti SFRJ i počela uspostavljanje efektivne vlasti na svojoj teritoriji, pomerivši tako granice Jugoslavije na istok. Savezno izvršno veće je na zasedanju, koje je odmah održano, ocenilo da odluke slovenačke Skupštine i hrvatskog Sabora označavaju političko-pravno i faktičko izdvajanje iz Jugoslavije, te su kao jednostrane i mimo dogovora sa drugim konstitutivnim činiocima Jugoslavije nelegalne i nelegitimne. Federalna vlada je donela odluku i izdala naredbu o zabrani uspostavljanja takozvanih graničnih prelaza unutar teritorije SFRJ, kao i uklanjanja onih koji su postavljeni.

Saveznoj policiji i JNA je dato puno ovlašćenje u neposrednom obezbeđivanju državne granice na graničnim prelazima, u naseljenim mestima, kao i na mestima koja su zaposeli slovenački pogranični organi.

Ovi događaji bili su neposredan povod za izbijanje rata u Sloveniji i kasnijih ratova u drugim delovima Jugoslavije, kao i raspada dotadašnje države.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još

1935. godine rođen je filmski reditelj i scenarista Predrag Golubović;
1947. godine osnovan je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture;
1952. godine rođen je muzičar Ljubiša Stojanović Luis;
1967. godine rođena je karatistkinja Tanja Petrović;
1989. godine rođen je arhitekta Milutin Borisavljević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

mika antic
Prethodni članak

Umro je pesnik Miroslav Mika Antić

Janko_Veselinovic.jpeg
Naredni članak

JANKO VESELINOVIĆ: KAFANA MU SPASILA ŽIVOT