АктуелностиНа данашњи дан

Словенија и Хрватска донеле су одлуку о издвајању из СФРЈ

На данашњи дан, 25. јуна 1991. године Скупштина Словеније усвојила је акте о издвајању из СФРЈ и проглашењу независности, а хрватски парламент је усвојио Декларацију о проглашењу самосталне и суверене Републике Хрватске.

Усвајањем тих аката Скупштина Словеније је преузела права и дужности које су до тада биле у надлежности СФРЈ и почела успостављање ефективне власти на својој територији, померивши тако границе Југославије на исток. Савезно извршно веће је на заседању, које је одмах одржано, оценило да одлуке словеначке Скупштине и хрватског Сабора означавају политичко-правно и фактичко издвајање из Југославије, те су као једностране и мимо договора са другим конститутивним чиниоцима Југославије нелегалне и нелегитимне. Федерална влада је донела одлуку и издала наредбу о забрани успостављања такозваних граничних прелаза унутар територије СФРЈ, као и уклањања оних који су постављени.

Савезној полицији и ЈНА је дато пуно овлашћење у непосредном обезбеђивању државне границе на граничним прелaзима, у насељеним местима, као и на местима која су запосели словеначки погранични органи.

Ови догађаји били су непосредан повод за избијање рата у Словенији и каснијих ратова у другим деловима Југославије, као и распада дотадашње државе.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још

1935. године рођен је филмски редитељ и сценариста Предраг Голубовић;
1947. године основан је Републички завод за заштиту споменика културе;
1952. године рођен је музичар Љубиша Стојановић Луис;
1967. године рођена је каратисткиња Тања Петровић;
1989. године рођен је архитекта Милутин Борисављевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

mika antic
Претходни чланак

Умро је песник Мирослав Мика Антић

Janko_Veselinovic.jpeg
Наредни чланак

ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ: КАФАНА МУ СПАСИЛА ЖИВОТ