АктуелностиНа данашњи дан

Склопљен је споразум Цветковић-Мачек

На данашњи дан, 26. августа 1939. године склопљен је споразум Цветковић-Мачек.

Том догађају је претходила криза Стојадиновићеве владе и оставке неколицине министара, која се завршила почетком фебруара тиме што је и сам Стојадиновић био принуђен да поднесе оставку.

Кнез Павле је састав нове владе поверио Драгиши Цветковићу, који је као један од главних задатака поставио решавање такозваног хрватског питања, што је још за време Стојадиновићеве владе захтевано од Британаца и чему се Стојадиновић противио.

Преговори Драгише Цветковића са председником Сељачко-демократске коалиције, уједно и председником Хрватске сељачке странке, Владком Мачеком, почели су у априлу 1939. године, а резултат постигнутог споразума је било успостављање Бановине Хрватске, прве и једине бановине која није названа по географској одредници, већ по националној. То је значило и промену државног уређења Југославије ка федералним начелима, чиме се нарушавао дотадашњи принцип централизма, а уједно су се појавили и нови захтеви за увођење аутономије, као што је био онај Словеначке људске странке о стварању њихове бановине.

У оквиру Хрватске Бановине су се нашле Савска и Приморска бановина у целости са срезовима Дубровник, Илок, Брчко (Дервента), Градачац, Травник и Фојница. Бановина је добила широка самоуправна овлашћења и одговарајуће компетенције, те су у њену надлежност спадали пољопривреда, трговина и индустрија, шуме и рудници, грађевинарство, социјална политика, народно здравље, физичко васпитање, правда, просвета и унутрашња управа, док су спољни послови, војска, полиција и спољна трговина остали у надлежности државе.

Законодавна власт у Бановини припадала је заједнички краљу и Сабору, а управну власт је вршио краљ преко бана, кога је он именовао и разрешавао, и који је одговарао њему и Сабору. За првог бана је именован др Иван Шубашић.

Овај споразум иако не коначан, представљао је први корак ка будућој независности Хрватске, а реакције у тадашњој земљи биле су такве да скоро нико није био задовољан.

Радикални Хрвати су замерали Мачеку да је устукнуо пред Србима и да није добио довољно за Хрватску, док су Срби споразум сматрали поразом, јер је Хрватима превише дато, као и зато што је много Срба остало на том простору.

Други светски рат, који је избио само који дан касније, а који се на нашим просторима распламсао пролећа 1941. године, окончао је како наставак преговора и реформи, тако и постојање тадашње Југославије и Бановине Хрватске унутар ње, а на сцену је у нешто измењеним границама ступио нацистички сателит Независна Држава Хрватска.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1902. године рођен је књижевник Божидар Ковачевић;
1933. године рођен је књижевник, преводилац и позоришни критичар Јован Христић;
1935. године рођен је џез-пијаниста и вибрафониста Владимир Витас;
1967. године рођен је кошаркаш и тренер Александар Ђорђевић;
1996. године умро је сликар Марио Маскарели.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

branislav-lecic-glumac
Претходни чланак

Рођен је глумац и политичар Бранислав Лечић

german
Наредни чланак

Умро је патријарх српски Герман