АктуелностиНа данашњи дан

Склопљен је Карловачки мир

На данашњи дан, 26. јанаура 1699. године у Сремским Карловцима је склопљен мир којим је завршен Велики бечки рат.

Био је то рат започет опсадом Беча 1683. године, којом су Турци последњи пут покушали да освоје аустријску престоницу и продру дубље на запад.

Након шеснаест година ратовања, повлачења Турака далеко на југ до Косова, те потоњих контранапада, који су довели и до сеобе Срба под патријархом Арсенијем III Чарнојевићем 1690, Османлије су ипак биле присиљене да затраже примирје, нарочито након пораза код Сенте 1697. године.

У преговорима су са једне стране учествовали представници Аустрије, Пољске, Венеције и Русије, са друге стране Турска, а Енглеска и Холандија су имале улогу посредника.

Уводни састанци су почели крајем октобра 1698. године, а званична заседања, којих је до коначног потписивања било 36, почела су почетком новембра.

Преговарало се у једној бараци саграђеној специјално за ту прилику, која је у почетку имала једна врата, али јој је касније, да ни једна страна не би имала предност при уласку, додато још.

Такође је значајно и то да је, да нико не би седео у челу стола, организовано седење за округлим столом, што је до данас остао обичај у дипломатији.

Потписивање је обављено у петнаест минута до поноћи, по жељи турских представника, а одредбе су биле такве да је Турској остао Банат, доњи Срем и територије јужно од Саве и Дунава, док су Славонија, Лика и Банија припале Аустрији, Мореја, део Далмације и појас од Херцег Новог до Рисна Венецији, док је Пољска добила територије у данашњој Украјини.

На месту где је потписан Карловачки мир у Сремским Карловцима, петроварадински фрањевци су у некадашњој већници уредили богомољу, да би 1817. године био подигнут храм под називом Капела мира, који се и данас тамо налази.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1819. године рођен је новинар, историчар, штампар и издавач Данило Медаковић;
1840. године рођен је лекар и ботаничар Сава Петровић;
1928. године рођен је глумац Живојин Миленковић;
1935. године изашао је први број НИН-а;
1972. године, под неразјашњеним околностима пао је ЈАТ-ов авион изнад Чехословачке;
2003. године умро је глумац Бата Паскаљевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

danica-maksimovic-N1
Претходни чланак

Рођена је глумица Даница Максимовић

dog-3277416_960_720
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ