AktuelnostiDa se ne zaboraviIntevjuiLjudi

SKALA A–Š: Glumica Vesna Stanković

SKALA

(Srpski Kulturološko-Antropološki Leksikon Asocijacija)

A–Š

Glumica Vesna Stanković

Glumica Vesna Stanković rođena je 1972. godine u Medveđici. Njena porodica potom se preselila u Petrovac na Mlavi, gde je završila srednju školu, a zatim upisala prava u Beogradu. Nakon treće godine studija Vesna Stanković upisala je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Vladimira Jeftovića. Pozorišnu trupu „Balkan Novi pokretˮ osnovala je sa dr Milovanom Zdravkovićem. Tu je bila autor mnogih predstava. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Zaposlena je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Vesna Stanković upečatljiva je po tome što sama piše i režira svoje predstave. Posebnu pažnju publike privukle su njene predstave „Lina od kamena tvrđaˮ, za koju je dobila više nagrada, i monodrama „Milunka Savićˮ, kojom je uspešno vaskrsnula lik hrabre srpske heroine.

A Andrić. Veličanstven um, čije su reči zauvek uklesane u istoriju srpske književnosti.

B Badnje veče. Tog dana se cela porodica okupi oko posne trpeze, unosi se badnjak, jede suvo voće, priča o lepim stvarima.

VVašar. Tradicionalni sabori, na kojima su se ljudi okupljali iz cele okoline, pa i iz udaljenih krajeva. Kupovalo se i prodavalo, ugovarali poslovi, svadbe, deca se sladila slatkišima, mladi se takmičili u raznim igrama.

GGolgota. 1915. godine Vrhovna komanda naredila je povlačenje srpske vojske preko Albanije. To je najveće srpsko stradanje u istoriji, živote je izgubilo oko četvrt miliona ljudi.

DDren. Po verovanju kod Srba, dren je drvo zdravlja. Za Bogojavljanje se daje deci da pojedu po drenov cvetić da bi bila zdrava.

Đ Đorđe Vajfert. Industrijalac nemačkog porekla, po izboru srpski dobrotvor, ratni dobrovoljac, humanitarac i heroj… Vojsku je opremao topovina, gladan narod hlebom. Bio je najpoznatiji i najuspešniji guverner Narodne banke.

EEtnografski muzej. Jedan od najstarijih muzeja u Srbiji. Stariji od sto godina. U njemu se čuvaju neprocenjiva blaga srpske kulture i istorije.

Ž Žagubica. Opština u kojoj sam rođena, u srcu Homoljskih planina, okružena visoravnima, šumama, magijom…

ZZapis. Drvo koje nekom mestu predstavlja svetinju. Ono se osvešta, ureže se u njega krst i oko njega ide litija ili se sprovode drugi običajni obredi u cilju zaštite meštana od svakog zla.

IIvanjdan. Praznik u Srba na dan kad se veruje da je rođen Sveti Jovan Krstitelj. Tog dana žene porane i uberu ivanjsko cveće, koje upletu u venac i okače na kapije ili vratima kuće.

JJovan Jovanović Zmaj. Ne postoji čovek na ovim prostorima koji ne zna bar jednu njegovu pesmicu. Na njegovoj poeziji se odrastalo, veselilo, uspavljivalo…

K Kafana. Mesto od vitalnog značaja za srpsku kulturu. Nekad su se u kafanama pokretale revolucije, razmenjivale političke ideje, igrale pozorišne predstave, sklapali poslovi, proslavljali uspesi, utapalo se u alkoholu…

LLujza Mišić. Žena velikog srpskog vojskovođe i heroja Živojina Mišića. Iako Nemica, odriče se vere, bogatstva i porodice i udaje se za siromašnog srpskog oficira. Rađa mu 3 kćeri i 3 sina.

LJLjubostinja. Zadužbina kneginje Milice. Manastir u kome su se Milica, Jefimija i brojne vlastelinske žene zamonašile posle Kosovskog boja.

M Milunka Savić. Žena sa najviše ratnih odlikovanja za hrabrost na svetu, provela u ratu 7 godina, bila ranjena 9 puta, a posle rata je othranila i iškolovala 37 dece.

N Noćnik. Po verovanjim u istočnoj Srbiji, ako neki muškarac naglo umre, a ima ženu koju mnogo voli, po smrti nastavlja da je noću pohodi i tako joj oduzima životnu energiju.

NJNjegoš. Jedan od najznačajnijih pesnika i državnika svih vremena.

O Olivera Marković. Glumica koja je ostavila dubok trag u srpskom glumištu, svojim darom, lepotom i divnim glasom.

P Petar Bojović. Vojvoda koji je rizikovao život, vojničku čast i karijeru oglušivi se o naredbe Vrhovne komande komandujući juriš i proboj Solunskog fronta, oslobodivši celu Srbiju za samo 8 dana.

R Rakija. Velika svetinja kod Srba. Pije se za rođenje i za pokoj duše, za slavlje i za sahrane. Služi kao lek za kostobolju, trbobolju, zubobolju, reumu… To je srpska „sveta vodicaˮ.

SSanovnik. Svaka kuća nekada davno imala je često samo jednu knjigu. To je bio sanovnik sa roždanikom. Ujutru se porodica okupi i prepričava svoje snove, tražeći i tumačeći znamenja u sanovniku.

TTamjan. Borova smola kojom se kadi svaki dom. Rasteruje zle duhove i nečastivog, donosi ozdravljenje svakoj kući.

ĆĆele-kula. Stevan Sinđelić predvodio je Srbe u bici sa Turcima na Čegru. Turci su bili nadmoćniji, pobili su veliki broj ustanika i u znak odmazde napravili kulu od lobanja, u Nišu.

U Ustanak. Srbi su mnogo godina proveli porobljeni od strane različitih zavojevača, ali njihov duh bio je buntovan i često su se dizali različiti ustanci. Ustanak kod Srba je arhetipska potreba.

FFema. Čuveni lik iz Pokondirene tikve, poznatog dramskog dela Jovana Sterije Popovića. Postala je simbol pokondirenih, umišljenih skorojevića.

H Hajduk. Još jedna tekovina viševekovnog turskog porobljavanja. Odmetnici su nazivani hajducima i provodili su sve tople dane po šumama i vrletima, napadajući i pljačkajući turske trgovce i haračlije.

C Crnjanjski. Književnik raskošnog dara, značajnog opusa. Pesnik čiji stihovi zauvek ostaju u dušama čitalaca.

ČČkalja. Glumac neponovljivog glumačkog izraza, simbol komedije

Džumhur Zuko. Putopisac, scenarista, karikaturista, slikar, veliki umetnik i još veći boem.

Š Šumanović Sava. Jedan od najznačajnijih srpskih slikara, začetnik kubizma u Srbiji.

PRIREDILA: Sanja Vuković, Fondacija Srpski legat

NAPOMENA O USLOVIMA KORIŠĆENJA

Fondacija Srpski legat ima autorska prava na sve sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, programerski kod i ostalo). U slučaju neovlašćenog korišćenja bilo kog dela portala, bez prethodne dozvole nosioca autorskih prava Fondacija Srpski legat će u cilju njihove zaštite koristiti sva sredstva predviđena zakonom i drugim pozitivnim pravnim propisima Republike Srbije.

Pod neovlašćenim korišćenjem podrazumeva se svako kopiranje, prenošenje, umnožavanje ili distribucija teksta (njegovog dela ili u celini), fotografija, slika, podataka, dizajna i slično, u pisanom, digitalnom ili bilo kom drugom obliku, bez prethodno dobijene izričite saglasnosti Fondacije Srpski legat

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

sabac
Prethodni članak

Šabac je odlikovan francuskim „Ratnim krstomˮ

dog-dark-howl-moonlight-66231
Naredni članak

U POČETKU BEŠE REČ