АктуелностиДа се не заборавиИнтевјуиЉуди

СКАЛА А–Ш: Глумица Весна Станковић

СКАЛА

(Српски Културолошко-Антрополошки Лексикон Асоцијација)

А–Ш

Глумица Весна Станковић

Глумица Весна Станковић рођена је 1972. године у Медвеђици. Њена породица потом се преселила у Петровац на Млави, где је завршила средњу школу, а затим уписала права у Београду. Након треће године студија Весна Станковић уписала је Факултет драмских уметности у Београду у класи проф. Владимира Јефтовића. Позоришну трупу „Балкан Нови покретˮ основала је са др Милованом Здравковићем. Ту је била аутор многих представа. Добитник је бројних награда и признања. Запослена је у Југословенском драмском позоришту. Весна Станковић упечатљива је по томе што сама пише и режира своје представе. Посебну пажњу публике привукле су њене представе „Лина од камена тврђаˮ, за коју је добила више награда, и монодрама „Милунка Савићˮ, којом је успешно васкрснула лик храбре српске хероине.

А Андрић. Величанствен ум, чије су речи заувек уклесане у историју српске књижевности.

Б Бадње вече. Тог дана се цела породица окупи око посне трпезе, уноси се бадњак, једе суво воће, прича о лепим стварима.

ВВашар. Традиционални сабори, на којима су се људи окупљали из целе околине, па и из удаљених крајева. Куповало се и продавало, уговарали послови, свадбе, деца се сладила слаткишима, млади се такмичили у разним играма.

ГГолгота. 1915. године Врховна команда наредила је повлачење српске војске преко Албаније. То је највеће српско страдање у историји, животе је изгубило око четврт милиона људи.

ДДрен. По веровању код Срба, дрен је дрво здравља. За Богојављање се даје деци да поједу по дренов цветић да би била здрава.

Ђ Ђорђе Вајферт. Индустријалац немачког порекла, по избору српски добротвор, ратни добровољац, хуманитарац и херој… Војску је опремао топовина, гладан народ хлебом. Био је најпознатији и најуспешнији гувернер Народне банке.

ЕЕтнографски музеј. Један од најстаријих музеја у Србији. Старији од сто година. У њему се чувају непроцењива блага српске културе и историје.

Ж Жагубица. Општина у којој сам рођена, у срцу Хомољских планина, окружена висоравнима, шумама, магијом…

ЗЗапис. Дрво које неком месту представља светињу. Оно се освешта, уреже се у њега крст и око њега иде литија или се спроводе други обичајни обреди у циљу заштите мештана од сваког зла.

ИИвањдан. Празник у Срба на дан кад се верује да је рођен Свети Јован Крститељ. Тог дана жене поране и уберу ивањско цвеће, које уплету у венац и окаче на капије или вратима куће.

ЈЈован Јовановић Змај. Не постоји човек на овим просторима који не зна бар једну његову песмицу. На његовој поезији се одрастало, веселило, успављивало…

К Кафана. Место од виталног значаја за српску културу. Некад су се у кафанама покретале револуције, размењивале политичке идеје, играле позоришне представе, склапали послови, прослављали успеси, утапало се у алкохолу…

ЛЛујза Мишић. Жена великог српског војсковође и хероја Живојина Мишића. Иако Немица, одриче се вере, богатства и породице и удаје се за сиромашног српског официра. Рађа му 3 кћери и 3 сина.

ЉЉубостиња. Задужбина кнегиње Милице. Манастир у коме су се Милица, Јефимија и бројне властелинске жене замонашиле после Косовског боја.

М Милунка Савић. Жена са највише ратних одликовања за храброст на свету, провела у рату 7 година, била рањена 9 пута, а после рата је отхранила и ишколовала 37 деце.

Н Ноћник. По веровањим у источној Србији, ако неки мушкарац нагло умре, а има жену коју много воли, по смрти наставља да је ноћу походи и тако јој одузима животну енергију.

ЊЊегош. Један од најзначајнијих песника и државника свих времена.

О Оливера Марковић. Глумица која је оставила дубок траг у српском глумишту, својим даром, лепотом и дивним гласом.

П Петар Бојовић. Војвода који је ризиковао живот, војничку част и каријеру оглушиви се о наредбе Врховне команде командујући јуриш и пробој Солунског фронта, ослободивши целу Србију за само 8 дана.

Р Ракија. Велика светиња код Срба. Пије се за рођење и за покој душе, за славље и за сахране. Служи као лек за костобољу, трбобољу, зубобољу, реуму… То је српска „света водицаˮ.

ССановник. Свака кућа некада давно имала је често само једну књигу. То је био сановник са рождаником. Ујутру се породица окупи и препричава своје снове, тражећи и тумачећи знамења у сановнику.

ТТамјан. Борова смола којом се кади сваки дом. Растерује зле духове и нечастивог, доноси оздрављење свакој кући.

ЋЋеле-кула. Стеван Синђелић предводио је Србе у бици са Турцима на Чегру. Турци су били надмоћнији, побили су велики број устаника и у знак одмазде направили кулу од лобања, у Нишу.

У Устанак. Срби су много година провели поробљени од стране различитих завојевача, али њихов дух био је бунтован и често су се дизали различити устанци. Устанак код Срба је архетипска потреба.

ФФема. Чувени лик из Покондирене тикве, познатог драмског дела Јована Стерије Поповића. Постала је симбол покондирених, умишљених скоројевића.

Х Хајдук. Још једна тековина вишевековног турског поробљавања. Одметници су називани хајдуцима и проводили су све топле дане по шумама и врлетима, нападајући и пљачкајући турске трговце и харачлије.

Ц Црњањски. Књижевник раскошног дара, значајног опуса. Песник чији стихови заувек остају у душама читалаца.

ЧЧкаља. Глумац непоновљивог глумачког израза, симбол комедије

Џ Џумхур Зуко. Путописац, сценариста, карикатуриста, сликар, велики уметник и још већи боем.

Ш Шумановић Сава. Један од најзначајнијих српских сликара, зачетник кубизма у Србији.

ПРИРЕДИЛА: Сања Вуковић, Фондација Српски легат

НАПОМЕНА О УСЛОВИМА КОРИШЋЕЊА

Фондација Српски легат има ауторска права на све садржаје (текстуалне, визуелне и аудио материјале, базе података, програмерски код и остало). У случају неовлашћеног коришћења било ког дела портала, без претходне дозволе носиоца ауторских права Фондација Српски легат ће у циљу њихове заштите користити сва средства предвиђена законом и другим позитивним правним прописима Републике Србије.

Под неовлашћеним коришћењем подразумева се свако копирање, преношење, умножавање или дистрибуција текста (његовог дела или у целини), фотографија, слика, података, дизајна и слично, у писаном, дигиталном или било ком другом облику, без претходно добијене изричите сагласности Фондације Српски легат

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

sabac
Претходни чланак

Шабац је одликован француским „Ратним крстомˮ

dog-dark-howl-moonlight-66231
Наредни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ