AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiIntevjuiLjudi

SKALA A–Š: Glumac Slaviša Čurović

SKALA

(Srpski Kulturološko-Antropološki Leksikon Asocijacija)

A–Š

Glumac Slaviša Čurović

Glumac Slaviša Čurović rođen je 13. februara 1977. godine u Bijelom Polju. Glumio je u predstavama: Gorski vijenac, Lažni car Šćepan Mali, Tramvaj zvani želja, Banović Strahinja, Okovani Prometej, Čikaške perverzije, Bure baruta, Hamlet, Šerlok Holms, Bure, Zimska bajka…; TV serijama: Rastko Petrović, Istorijat pošte, Diplomski ispit, Ranjeni orao, Gorki plodovi, Bela lađa, Greh njene majke, Pevaj brate, Šešir profesora Koste Vujića, Nepobedivo srce, Moj rođak sa sela, Naša mala klinika, Šesto čulo, Santa Maria dela Salute, Nemanjići, rađanje kraljevine, Ubice moga oca, Žigosani u reketu, filmovima Južni vetar, Jesen samurajaMali Budo… Igrao je u koprodukciji Petit petit Gare teatra (Pariz), bio je umetnički direktor Nikšićkog pozorišta 2002–2006. godine i komentator boksa na Arena sportu.

AAlbanija. Golgota našeg naroda. Moji pradjedovi su branili odstupnicu srpskoj vojsci, Uskočki bataljon. Epopeja. Aleksandar Konovalov. Osvajač srebrne medalje u boksu EP 1985.

B Bećković. Matija. Njegoš našeg doba. Bruno Hrastinski. Stvorio 25 šampiona u srpskom boksu, tj. 25 osvajača medalja. Bajrović Mujo. Osvajač bronza na EP u boksu 1989. i 1991.

VVaskrs. Važnijeg praznika nemamo. Vasiljević Dragan Durunga. Osvajač bronzane medalje na EP 1985. u boksu. Vujković Dragomir. Osvajač 2 medalje na SP u Havani i Beogradu, brozna i srebro.

G Gorski vijenac. Sve što je pamet i tradicija jednog naroda nalazi se u njemu. I kosmičke istine i pravde.

DDunav. Oko njega smo napravili glavni grad. Preblizu granice, ali dobro. Davidović Branislav. Osvajač bronze na EP u Pragu 1957 u boksu.

Đ Đavo. Često ga pominjemo kao narod, a nalazi se i u nama samima. Pobijediti ga.

EEnglezi. Vjekovni podrivači Balkana i glavni razlog nemira na njemu u 20. vijeku. Emir Kusturica. Najbriljantniji um u umjetnika kod nas.

ŽŽunjić Aleksa. Sreski špijun. Iako je imaginaran lik, stalno ima po jedan Žunjić u ulici. Makar u Crnoj Gori. Živadinović Dragan. Osvajač medalje u boksu. Žigosani u reketu, serija koja uskoro kreće sa emitovanjem.

ZZidani most. Tamo su plaćene i jedne i druge zablude. Tragedija bez osude zločinaca. Zvonko Vujin. Osvajač 2 bronze na OI, Meksiko 1968. i Minhen 1972.

IIlija Stanojević Čiča. Utemeljivač glume i filma kod nas. I 1957. Ilija Lukić. Osvajač bronze u boksu Prag.

JJugoslavija. Najljepša država na svijetu koju smo stvorili, a onda izgubili kao narod. Jakovljević Dragan. Osvajač srebra i bronze na EP u moskvi i Beogradu.

KKostić Laza. Sve što je pisao, stalo je u Santa Marija dela Salute. Kosta Leković. Osvajač medalje u boksu 1951.Milano 1951. Kačar Slobodan. Olimpijski prvak u boksu.

L Luča Mikrokozma. Nemoguće je postaviti na scenu, ali je mora pročitati svaki intelektualac. Labudović Milivoje. Osvajač bronze na SP Minhen 1982.

LJLjuba Tadić. Najbolji glumac pored koga sam stajao na sceni. Ljubiša Simić. Prvak Evrope u boksu.

M Mišar. Boj za slavu i osvitanje naroda. Mirko Puzović. Osvajač medalja na OI, EP i SP u boksu.

NNegotinska Krajina i sjajno vino iz nje. Mediteran u srcu kontinentalne klime.

NJNjegoš. Najveći um svijeta.

O Odbrana Beograda 1915. Čudo kako se ne snimi film o tome…

PPopović Marko Miljanov. Njegovi Primjeri su remek-djelo. Piksi. Dagan Stojković, najbolji fudbaler koga sam gledao. Perunović Miodrag. Prvak Evrope u boksu, najbolji bokser posle Parlova.

RRade Tomov. Tako se Njegoš zvao prije monašenja. Ne zaboraviti da nikad nije dosta ga pominjati. Ristić Bratislav. Osvajač medalje u boksu.

SSrpski jezik. Čuvati ga pisanjem. Najviše čitanjem. Svetomir Belić. Osvajač medalje u boksu. Stela.

T Tesla. Nikola Tesla. Briljantan um koji se više ne rađa nikad. Tadija Kačar. Osvajač medalja u boksu.

Ć Ćele-kula. Dokaz da ima života i posle smrti, ne samo na nebu već i na zemlji.

UUstanak 13. jula. Kad je CrnaGora bila jedno i jedinstvena poslednji put.

FFilip Višnjić. Ne volim gusle, ali da ga nije bilo, ništa ne bi popamtili i znali.

HHram Svetog Save. Valjda će se završiti prije nego prođe 100 godina od početka gradnje. Hladni Toma. Jedan od najboljih trenera i stvaralac šampiona koje nabrajam u boksu.

CCrna Gora.Ona koje više nema, ona koja je bila. Cetinje. Isto tako.

ČČačanska šljiva. Rakija od koje bolje misliš.

Džak brašna. Za to su se ljudi prodavali i prodaju i dalje. Džak za boks, koji treba kupiti svakom gradu da bismo osvajali medalje u boksu, koje ne osvajamo od 1995!

ŠŠvabe. Uvijek na istok preko nas. A nas sve manje. Šovljanski Pavle, prva medalja u boksu za nas (srebro) na Evropskom prvenstvu 1948. godine.

https://www.facebook.com/UbiceMogOca/videos/ubice-mog-oca-3-slavi%C5%A1a/411366145935743/

PRIREDILA: Sanja Vuković, Fondacija Srpski legat

NAPOMENA O USLOVIMA KORIŠĆENJA

Fondacija Srpski legat ima autorska prava na sve sadržaje (tekstualne, vizuelne i audio materijale, baze podataka, programerski kod i ostalo). U slučaju neovlašćenog korišćenja bilo kog dela portala, bez prethodne dozvole nosioca autorskih prava Fondacija Srpski legat će u cilju njihove zaštite koristiti sva sredstva predviđena zakonom i drugim pozitivnim pravnim propisima Republike Srbije.

Pod neovlašćenim korišćenjem podrazumeva se svako kopiranje, prenošenje, umnožavanje ili distribucija teksta (njegovog dela ili u celini), fotografija, slika, podataka, dizajna i slično, u pisanom, digitalnom ili bilo kom drugom obliku, bez prethodno dobijene izričite saglasnosti Fondacije Srpski legat

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

mouth-312558_960_720 (1)
Prethodni članak

U POČETKU BEŠE REČ

800px-Battle_of_Mišar,_Afanasij_Scheloumoff
Naredni članak

Odigrao se Boj na Mišaru