АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиИнтевјуиЉуди

СКАЛА А–Ш: Глумац Славиша Чуровић

СКАЛА

(Српски Културолошко-Антрополошки Лексикон Асоцијација)

А–Ш

Глумац Славиша Чуровић

Глумац Славиша Чуровић рођен је 13. фебруара 1977. године у Бијелом Пољу. Глумио је у представама: Горски вијенац, Лажни цар Шћепан Мали, Трамвај звани жеља, Бановић Страхиња, Оковани Прометеј, Чикашке перверзије, Буре барута, Хамлет, Шерлок Холмс, Буре, Зимска бајка…; ТВ серијама: Растко Петровић, Историјат поште, Дипломски испит, Рањени орао, Горки плодови, Бела лађа, Грех њене мајке, Певај брате, Шешир професора Косте Вујића, Непобедиво срце, Мој рођак са села, Наша мала клиника, Шесто чуло, Санта Мариа дела Салуте, Немањићи, рађање краљевине, Убице мога оца, Жигосани у рекету, филмовима Јужни ветар, Јесен самурајаМали Будо… Играо је у копродукцији Петит петит Гаре театра (Париз), био је уметнички директор Никшићког позоришта 2002–2006. године и коментатор бокса на Арена спорту.

ААлбанија. Голгота нашег народа. Моји прадједови су бранили одступницу српској војсци, Ускочки батаљон. Епопеја. Александар Коновалов. Освајач сребрне медаље у боксу ЕП 1985.

Б Бећковић. Матија. Његош нашег доба. Бруно Храстински. Створио 25 шампиона у српском боксу, тј. 25 освајача медаља. Бајровић Мујо. Освајач бронза на ЕП у боксу 1989. и 1991.

ВВаскрс. Важнијег празника немамо. Васиљевић Драган Дурунга. Освајач бронзане медаље на ЕП 1985. у боксу. Вујковић Драгомир. Освајач 2 медаље на СП у Хавани и Београду, брозна и сребро.

Г Горски вијенац. Све што је памет и традиција једног народа налази се у њему. И космичке истине и правде.

ДДунав. Око њега смо направили главни град. Преблизу границе, али добро. Давидовић Бранислав. Освајач бронзе на ЕП у Прагу 1957 у боксу.

Ђ Ђаво. Често га помињемо као народ, а налази се и у нама самима. Побиједити га.

ЕЕнглези. Вјековни подривачи Балкана и главни разлог немира на њему у 20. вијеку. Емир Кустурица. Најбриљантнији ум у умјетника код нас.

ЖЖуњић Алекса. Срески шпијун. Иако је имагинаран лик, стално има по један Жуњић у улици. Макар у Црној Гори. Живадиновић Драган. Освајач медаље у боксу. Жигосани у рекету, серија која ускоро креће са емитовањем.

ЗЗидани мост. Тамо су плаћене и једне и друге заблуде. Трагедија без осуде злочинаца. Звонко Вујин. Освајач 2 бронзе на ОИ, Мексико 1968. и Минхен 1972.

ИИлија Станојевић Чича. Утемељивач глуме и филма код нас. И 1957. Илија Лукић. Освајач бронзе у боксу Праг.

ЈЈугославија. Најљепша држава на свијету коју смо створили, а онда изгубили као народ. Јаковљевић Драган. Освајач сребра и бронзе на ЕП у москви и Београду.

ККостић Лаза. Све што је писао, стало је у Санта Марија дела Салуте. Коста Лековић. Освајач медаље у боксу 1951.Милано 1951. Качар Слободан. Олимпијски првак у боксу.

Л Луча Микрокозма. Немогуће је поставити на сцену, али је мора прочитати сваки интелектуалац. Лабудовић Миливоје. Освајач бронзе на СП Минхен 1982.

ЉЉуба Тадић. Најбољи глумац поред кога сам стајао на сцени. Љубиша Симић. Првак Европе у боксу.

М Мишар. Бој за славу и освитање народа. Мирко Пузовић. Освајач медаља на ОИ, ЕП и СП у боксу.

ННеготинска Крајина и сјајно вино из ње. Медитеран у срцу континенталне климе.

ЊЊегош. Највећи ум свијета.

О Одбрана Београда 1915. Чудо како се не сними филм о томе…

ППоповић Марко Миљанов. Његови Примјери су ремек-дјело. Пикси. Даган Стојковић, најбољи фудбалер кога сам гледао. Перуновић Миодраг. Првак Европе у боксу, најбољи боксер после Парлова.

РРаде Томов. Тако се Његош звао прије монашења. Не заборавити да никад није доста га помињати. Ристић Братислав. Освајач медаље у боксу.

ССрпски језик. Чувати га писањем. Највише читањем. Светомир Белић. Освајач медаље у боксу. Стела.

Т Тесла. Никола Тесла. Бриљантан ум који се више не рађа никад. Тадија Качар. Освајач медаља у боксу.

Ћ Ћеле-кула. Доказ да има живота и после смрти, не само на небу већ и на земљи.

УУстанак 13. јула. Кад је ЦрнаГора била једно и јединствена последњи пут.

ФФилип Вишњић. Не волим гусле, али да га није било, ништа не би попамтили и знали.

ХХрам Светог Саве. Ваљда ће се завршити прије него прође 100 година од почетка градње. Хладни Тома. Један од најбољих тренера и стваралац шампиона које набрајам у боксу.

ЦЦрна Гора.Она које више нема, она која је била. Цетиње. Исто тако.

ЧЧачанска шљива. Ракија од које боље мислиш.

Џ Џак брашна. За то су се људи продавали и продају и даље. Џак за бокс, који треба купити сваком граду да бисмо освајали медаље у боксу, које не освајамо од 1995!

ШШвабе. Увијек на исток преко нас. А нас све мање. Шовљански Павле, прва медаља у боксу за нас (сребро) на Европском првенству 1948. године.

https://www.facebook.com/UbiceMogOca/videos/ubice-mog-oca-3-slavi%C5%A1a/411366145935743/

ПРИРЕДИЛА: Сања Вуковић, Фондација Српски легат

НАПОМЕНА О УСЛОВИМА КОРИШЋЕЊА

Фондација Српски легат има ауторска права на све садржаје (текстуалне, визуелне и аудио материјале, базе података, програмерски код и остало). У случају неовлашћеног коришћења било ког дела портала, без претходне дозволе носиоца ауторских права Фондација Српски легат ће у циљу њихове заштите користити сва средства предвиђена законом и другим позитивним правним прописима Републике Србије.

Под неовлашћеним коришћењем подразумева се свако копирање, преношење, умножавање или дистрибуција текста (његовог дела или у целини), фотографија, слика, података, дизајна и слично, у писаном, дигиталном или било ком другом облику, без претходно добијене изричите сагласности Фондације Српски легат

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

mouth-312558_960_720 (1)
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

800px-Battle_of_Mišar,_Afanasij_Scheloumoff
Наредни чланак

Одиграо се Бој на Мишару