АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

СЕОБЕ М. ЦРЊАНСКОГ: Мишљаше, ако га и буду покрстили силом, нека га бар не добију трезног

„Треба да буде католик. Зар је могуће да то не буде, кад је то и царица? Лепа Царица. Царица која је сјединила у себи два имена, Марија и Терезија. Име Марија! Марија безгрешна, Марија чиста, ковчег белокосни, звезда јутарња. Марија дивна, Марија породиља. Поштује ли ико и зна ли, од његових, свету Терезију? Име Терезија! Жар, сунчан колут што опасује тело. Пламен у коме се изгори, од жеље за једним даљим и лепшим и слађим жићем. Терезија. Мачем пробијене, беле, руком мушком нетакнуте груди! Па онда сјај. Свој народ треба да уведу у сјај. А сјај је у католицизму. И какви мисле да буду они војници, кад су шизматици у очима цара свога? Зар хоће да на себе натоваре патњу, којој никад краја бити неће, сеобу душа својих, не само деце своје, промену вечну, која ће као креч у гробу до века да им гризе месо с костију, док год буду у овој земљи, из које их више пустити неће?
Марија Терезија. М – прво слово њеног имена има тајанствено значење, јер значи: хиљаду. М – јер је Мати. А – јер је Анђеоска. Р – јер је Радосница. И – јер је Изабрана. Ј – јер је Једина. А – јер је Анђеоска још једном.
И Tерезија је. Т – јер је Теодоичка. Е – јер је Еванглијска. Р – јер ће и по други пут бити Радосница. Е – јер је Екстатична. З – јер је Зенитална. И – јер је Имакулата. Ј – јер је Јерусалимска. А – јер је и Апостолска…
Исакович, који је, после вечере, осетио своје уобичајене болове у стомаку, био се очајно препао од говорљивости бискупове. Уплашен да неће моћи да избегне, а да га већ овде, у Печују не покрсте, у љутој тузи својој позва, у себи, тихо, у помоћ, крсног свеца свога, Св. Мрату.
И Св. Мрата му поможе, утолико што ће га међу тим многим вином, чашама и горујућим свећама сети брата његовог Аранђела, који је имао обичај да при склапању трговачких послова по Влашкој, Турској и Мађарској опија људе. Сетивши се њега, честњејши Исакович се реши, по узору братовљевом, да напије себе.
Мишљаше, ако га и буду покрстили силом, нека га бар не добију трезног.
Зато поче страховито да пије, нашто бискуп ућута, зачуђен.
Све више мокар у потиљку, Исакович тада прозбори, последњом свешћу, и показа да му није потребна дуго помоћ Св. Мрате, јер овако поче да говори:
‒ Поживе, моје православље слатко многа љета у матери мојој, па ће во вјеки живет во вси моји потомци. Сладост јест и наша Русија. Богу творцу молим сјај да узруји пут свој и Русији појду. Име Русије! Р – јер је Рождество. У – јер је Ускрсеније… С – јер је Славијанска. И – јер је Исусова. Ј – јер је Јединосушна. А – јер је…ˮ (Разговор бискупа и Вука Исаковича)

Одломак из романа Сеобе Милоша Црњанског

 

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

milutinovic
Претходни чланак

Рођен је први стрелац у историји Купа шампиона Милош Милутиновић

813c0240-a066-4b96-bd91-4be3bf895b00DArinka_Matic_Marovic2
Наредни чланак

Рођена је диригент и професор Даринка Матић Маровић