АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

САВРЕМЕНИЦИ: Стеван Раичковић о Десанки Максимовић

ДЕСАНКА

‒ Десанка Максимовић је, у више наврата, међу именима оних који су јој били најдражи песници и најближи пријатељи, помињала и Ваше име. Сећате ли се у којем сте свом добу сазнали да постоји ова наша (највећа) песникиња? (Претпостављам, боље рећи знам да ћете овог пута морати да посегнете негде у дубину Вашег детињства, малтене у време када сте се латили књиге уопште?)

‒ Први мој сусрет са именом Десанке Максимовић стекао се на невеликом (и претрпаном) простору једне читанке. У мноштву једноличних и поучних текстова, које сам због оног наменског и програмског што је било у њима морао да читам или учим напамет, налазила се и песма Сеоски поток, с потписом Десанке Максимовић:

Мили сеоски поток

у зелене жабљаке сплетен.

Спарушен врбов оток;

и целом мирише долином

у воду потопљен ћетен.

 

У сухе обалске звуке

шумор се уткива тужни.

Жир се одрони с букве

и шарени шљунак вира

заклони талас кружни.

Мада смо ову песму у настави заобилазили и били током целе школске године упућивани на текстове испред и иза ње, ја сам јој се све усрдније враћао, прочитавао је, иако сам је већ одавно знао напамет. С једне стране – због нечег – заобилажена, била је с друге стране – изгледа због тог истог – пронађена. Нечег тајанственог и некорисног, нечег без сврхе, а лепог, загонетног и за тај мој узраст – нејасног, било је у тим ћетенима и звуквама, међу којима се одигравало нешто скривено од свих, затурено и скрајнуто, преко чега се на крају склапао талас кружни, увлачећи негде у некакву дубину целу ту загонетну слику, остављајући ме у недоумици: да ли је та слика уопште и била изречена?

Од претераног отварања странице на којој је била ова песма, моја би се читанка, кад год бих је положио на хрбат, сама одшкринула на том месту, као неке мале двери које ми нуде пукотину да кроз њу поново уђем у свој тајанствени предео…

Извор: Раичковић 1996: Стеван Раичковић, Један могући живот [прир. Мирослав Максимовић], Београд: БИГЗ – Српска књижевна задруга, 212–215.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

marina-abramovic-1024x1019
Претходни чланак

Рођена је уметница Марина Абрамовић

butkovic
Наредни чланак

Рођен је глумац Милутин Бутковић