Da se ne zaboraviZanimljivosti

S KIM ČEKAŠ DAN?

Svakodnevno se bavimo nečim sa nekim. Međutim, svakodnevno i grešimo kada pričamo sa nekim čime smo se sve tokom dana bavili.
Kada ujutru ustanem, prvo perem zube četkicom i lice umivam sapunom. Posle toga sa sestrom pravim doručak, a onda sa mamom pijem kafu. Nakon toga na fakultet odlazim autobusom. Na fakultetu, dok profesori predaju, olovkom hvatam beleške. Neki profesori traže da im gradivo na ispitu ispričamo svojim rečima, a neki ipak ne. Na pauzama između predavanja vreme provodim sa svojim kolegama. Tokom ispitnog roka smo okruženi knjigama i papirima i tada sa kolegama samo o tome pričam, samo se s njima viđam, nemam vremena da popričam sa ostalim prijateljima. Posle predavanja odlazim kući ponovo autobusom, ići taksijem dosta je skupo. Kod kuće me često sačeka sestričina koja je mala pa joj objašnjavam razne stvari, recimo, da nije lepo pokazivati prstom na nekoga, da nije lepo glasno pričati sa nekim. Učim je da jede priborom za jelo, a ne prstima, već je velika. Ona voli da mi priča s kojim drugarima u vrtiću najviše voli da se druži, igra i koje pesmice uče sa vaspitačicom. Voli da ide u selo jer su joj tamo baba i deda, a mnogo voli s njima da provodi vreme pa i mene stalno zove. Kaže da bismo mogle biciklima da se trkamo do tamo. Nikako ne mogu da joj objasnim da je daleko za tako nešto. Kada sestričina ode, sa roditeljima volim da pogledam film pre nego što se pozabavim nekom knjigom za fakultet i odem da spavam.
Iz ovih primera može se zaključiti da se ovaj padež – instrumental – sa predlogom koristi kada se izražava društvo, a bez njega kada se koristi za sredstvo. Pogrešno je reći da se ide s autobusom ili da se jede sa prstima. Niko neće reći da je došao mamom umesto sa mamom, zašto bi onda rekao da je došao s biciklom, a ne biciklom?
Valja napomenuti i to da je pravilno reći i s i sa. Oba oblika koriste se ravnopravno sve dok se može izgovoriti bez problema. Na primer, moramo reći sa sobom, sa sestrom, sa šlagom, sa žitom jer bez glasa a ne može se izgovoriti.

Korisno je reći i to da nije pravilno napisati s’ pošto se apostrof stavlja kada se neko slovo izostavi, a u ovom slučaju ništa se ne izostavlja jer, kao što je rečeno, s i sa su ravnopravni.

Vidite i sami koliko je instrumental često u upotrebi u najobičnijim i najbanalnijim razgovorima. I zato nemojmo ići s autobusom!

A sa dragom osobom dočekajmo sutrašnji dan.

PIŠE: Anka Stojanović, Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu

Literatura:

  • M. Pižurica / M. Pešikan / J. Jerković, Pravopis srpskoga jezika, Matica srpska, Novi Sad, 2011, str. 52. i 441.
  • Ž. Stanojčić / LJ. Popović, Gramatika srpskog jezika: za gimnazije i srednje škole, Zavod za udžbenike, Beograd, 2014, str. 78.

Izvor: YOUTUBE

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

dsavic
Prethodni članak

Umro je slikar i karikaturista Dragan Savić

Naredni članak

Rođena je operska pevačica Milka Stojanović