Да се не заборавиЗанимљивости

С КИМ ЧЕКАШ ДАН?

Свакодневно се бавимо нечим са неким. Међутим, свакодневно и грешимо када причамо са неким чиме смо се све током дана бавили.
Када ујутру устанем, прво перем зубе четкицом и лице умивам сапуном. После тога са сестром правим доручак, a онда са мамом пијем кафу. Након тога на факултет одлазим аутобусом. На факултету, док професори предају, оловком хватам белешке. Неки професори траже да им градиво на испиту испричамо својим речима, а неки ипак не. На паузама између предавања време проводим са својим колегама. Током испитног рока смо окружени књигама и папирима и тада са колегама само о томе причам, само се с њима виђам, немам времена да попричам са осталим пријатељима. После предавања одлазим кући поново аутобусом, ићи таксијем доста је скупо. Код куће ме често сачека сестричина која је мала па јој објашњавам разне ствари, рецимо, да није лепо показивати прстом на некога, да није лепо гласно причати са неким. Учим је да једе прибором за јело, а не прстима, већ је велика. Она воли да ми прича с којим другарима у вртићу највише воли да се дружи, игра и које песмице уче са васпитачицом. Воли да иде у село јер су јој тамо баба и деда, а много воли с њима да проводи време па и мене стално зове. Каже да бисмо могле бициклима да се тркамо до тамо. Никако не могу да јој објасним да је далеко за тако нешто. Када сестричина оде, са родитељима волим да погледам филм пре него што се позабавим неком књигом за факултет и одем да спавам.
Из ових примера може се закључити да се овај падеж – инструментал – са предлогом користи када се изражава друштво, а без њега када се користи за средство. Погрешно је рећи да се иде с аутобусом или да се једе са прстима. Нико неће рећи да је дошао мамом уместо са мамом, зашто би онда рекао да је дошао с бициклом, а не бициклом?
Ваља напоменути и то да је правилно рећи и с и са. Оба облика користе се равноправно све док се може изговорити без проблема. На пример, морамо рећи са собом, са сестром, са шлагом, са житом јер без гласа а не може се изговорити.

Корисно је рећи и то да није правилно написати с’ пошто се апостроф ставља када се неко слово изостави, а у овом случају ништа се не изоставља јер, као што je речено, с и са су равноправни.

Видите и сами колико је инструментал често у употреби у најобичнијим и најбаналнијим разговорима. И зато немојмо ићи с аутобусом!

А са драгом особом дочекајмо сутрашњи дан.

ПИШЕ: Анка Стојановић, Филолошки факултет Универзитета у Београду

Литература:

  • М. Пижурица / М. Пешикан / Ј. Јерковић, Правопис српскога језика, Матица српска, Нови Сад, 2011, стр. 52. и 441.
  • Ж. Станојчић / Љ. Поповић, Граматика српског језика: за гимназије и средње школе, Завод за уџбенике, Београд, 2014, стр. 78.

Извор: YOUTUBE

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

dsavic
Претходни чланак

Умро је сликар и карикатуриста Драган Савић

Наредни чланак

Рођена је оперска певачица Милка Стојановић