AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je svetska prvakinja u plivanju Nađa Higl

Na današnji dan, 2. januara 1987. godine u Pančevu je rođena plivačica Nađa Higl.

Plivanjem je počela da se bavi zahvaljujući bratu koji je ovaj sport već trenirao i ocu koji je bio spasilac na Tamišu. Iako je u detinjstvu išla i na balet, ipak se opredelila za plivanje, a medalje je počela da osvaja već sa nepunih deset godina. Ubrzo joj je brat postao trener, a 2007. godine osnovali su i sopstveni Plivački klub Tamiš.

Dve godine kasnije je ostvarila najveće uspehe u svojoj plivačkoj karijeri – postala je svetska prvakinja na 200 metara prsno, oborivši tada evropski rekord, zatim vicešampionka na Evropskom prvenstvu i osvojila je dva srebra na Letnjoj univerzijadi.

Te 2009. godine je, pored ostalih nagrada i priznanja, dobila Zlatnu značku sporta, nagradu za najboljeg sportistu u Srbiji, a i Olimpijski komitet Srbije ju je takođe proglasio za sportistkinju godine.

Nađa Higl još uvek drži državne rekorde u disciplinama 100 metara prsno i 200 metara prsno. Sređan rođendan!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1897. godine rođena je glumica Ljubinka Bobić;
1926. godine rođen je novinar i političar Zaharije Trnavčević.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

merenja
Prethodni članak

Počela su meteorološka merenja u Srbiji

Manastir Svete Katarine
(Izvor: https://www.realmofhistory.com/2017/07/08/hippocrates-medical-recipe-st-catherines-monastery/)
Naredni članak

SRPSKI SREDNJOVEKOVNI RUKOPISI IZ SVETE ZEMLJE