AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je slikarka Vera Božičković Popović

Na današnji dan, 8. maja 1920. godine u Brčkom je rođena slikarka Vera Božičković.

Nakon Drugog svetskog rata je počela da živi u Beogradu, gde je studirala slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti. Tokom studija je sa grupom umetnika među kojima su bili njen budući suprug Mića Popović, Petar Omčikus, Bata Mihailović, Mileta Andrejević, Kosara Bokšan i Ljubinka Jovanović otputovala u Zadar, gde su formirali Zadarsku gurpu, zbog čega su po povratku na Akademiju imali problema.

Pošto je diplomirala, početkom pedesetih godina je otišla u Pariz i tu ostala do 1957, kada se konačno vratila u Beograd.

Pored mnoštva kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, priredila je i pet samostalnih, a pored slikarstva se bavila i tapiserijom, kao i pozorišnim i filmskim kostimom.

Vera Božičković Popović, jedna od naših najznačajnijih umetnica enformela i dobitnica mnogih nagrada i priznanja, umrla je 6. marta 2002. godine u Beogradu, a njena dela se danas nalaze u brojnim javnim i privatnim kolekcijama kako u Srbiji, tako i van naše zemlje.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1849. godine rođen je srpski dobrotvor Velimir Mihailo Teodorović;
1937. godine rođen je glumac Dragomir Čumić;
1941. godine umrla je kraljica Natalija Obrenović;
1950. godine rođen je novinar Risto Kubura;
1980. godine u Beogradu je održana najveća sahrana u XX veku;
1988. godine održan je prvi Beogradski maraton.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prethodni članak

Umro je hemičar, profesor i akademik Milutin Stefanović

Goran Anđelić
Naredni članak

STARO SELO U SIROGOJNU