АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођена је сликарка Вера Божичковић Поповић

На данашњи дан, 8. маја 1920. године у Брчком је рођена сликарка Вера Божичковић.

Након Другог светског рата је почела да живи у Београду, где је студирала сликарство на Академији ликовних уметности. Током студија је са групом уметника међу којима су били њен будући супруг Мића Поповић, Петар Омчикус, Бата Михаиловић, Милета Андрејевић, Косара Бокшан и Љубинка Јовановић отпутовала у Задар, где су формирали Задарску гурпу, због чега су по повратку на Академију имали проблема.

Пошто је дипломирала, почетком педесетих година је отишла у Париз и ту остала до 1957, када се коначно вратила у Београд.

Поред мноштва колективних изложби у земљи и иностранству, приредила је и пет самосталних, а поред сликарства се бавила и таписеријом, као и позоришним и филмским костимом.

Вера Божичковић Поповић, једна од наших најзначајнијих уметница енформела и добитница многих награда и признања, умрла је 6. марта 2002. године у Београду, а њена дела се данас налазе у бројним јавним и приватним колекцијама како у Србији, тако и ван наше земље.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1849. године рођен је српски добротвор Велимир Михаило Теодоровић;
1937. године рођен је глумац Драгомир Чумић;
1941. године умрла је краљица Наталија Обреновић;
1950. године рођен је новинар Ристо Кубура;
1980. године у Београду је одржана највећa сахрана у XX веку;
1988. године одржан је први Београдски маратон.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

Умро је хемичар, професор и академик Милутин Стефановић

Горан Анђелић
Наредни чланак

СТАРО СЕЛО У СИРОГОЈНУ