AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođena je slikarka Rada Selaković

Na današnji dan, 17. novembra 1952. godine u Beogradu je rođena slikarka Rada Selaković.

Slikarstvo je diplomirala i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, te potom zahvaljujući stipendijama boravila u Grčkoj i Sjedinjenim Državama.

Prvu samostalnu izložbu je priredila 1980. godine, a zatim ih je imala još trideset osam, kako kod nas tako i u inostranstvu – Grčkoj, SAD, Francuskoj i Nemačkoj, dok je grupno izlagala na više od tri stotine izložbi, počevši od 1975.

Njen opus obuhvata slike, crteže, grafike, mozaike i druge radove izvedene u različitim materijalima i tehnikama. Za svoje stvaralaštvo je dobila mnoge nagrade i priznanja, od kojih su Nagrada Petar Lubarda, nagrada Oktobarskog salona 1983, Zlatna paleta ULUS-a, Veliki pečat Grafičkog kolektiva samo neke.

Rada Selaković je umrla 22. septembra 2008. godine Beogradu, a njena dela danas pored privatnih zbirki i galerija, krase Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti, Muzej grada Beograda i druge ustanove.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1882. godine umro je pisac, filolog, prevodilac i veliki poštovalac i borac za Vukove ideje i poglede Đuro Daničić;
1908. godine umro je književnik i istoričar Milan Đ. Milićević;
1929. godine rođen je košarkaški trener Ranko Žeravica;
1930. godine rođen je književnik i akademik Dragoslav Mihailović;
1945. godine rođen je reditelj Srđan Karanović;
1960. godine rođen je glumac Tihomir Stanić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Predratni mladenci
Prethodni članak

POVOĐANI I PRVIČE

Isidora_Sekulic_1
Naredni članak

MISAO DANA